Almanya'nın Stuttgart şehrine bağlı Backnang ilçesinde Mart ayında 8 Türkün ölümüyle sonuçlanan yangının ardından yangın önleme tedbirleriyle ilgili yasal düzenleme yapıldı. Eyalet hükümeti ortaklarının hazırladığı tasarı, muhalefetin de desteğiyle Baden-Württemberg (BW)Eyalet Meclisi’nde kabul ederek yasalaştı.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında yeni yapılacak binalarda yangın alarmı ve duman detektörlerinin mecburi tutulması ile ilgili tasarıya Backnang yangını sonrası eski binalar da ilave edilmişti. Baden-Württemberg’de (BW) her yıl yaklaşık 50 kişinin yangınlardan dolayı hayatını kaybettiği istatistiklere yansırken, yangınların çoğunun gece saatlerinde çıktığı ve bu yangınlarda hayatını kaybedenlerin yüzde 95’inin duman zehirlenmesinden öldüğü tespit edildi.

Yeni yasa ile binalara duman detektörlerinin takılması ile kritik süre olan ilk 5-6 dakikanın tehlikesiz olarak atlatılma ihtimalinin aratacağına dikkat çeken uzmanlar, özellikle gece çıkan yangınlarda, detektörlerin hayat kurtarıcı rolü olacağını vurguladı.

Yeni yasaya göre yeni binaların tüm odaları, koridorlar ve yangın kaçış yollarında duman detektörleri bulunması gerekecek. Eski binalarda ise duman detektörlerinin takılması için son tarih 2015 olarak belirlendi.

Ev sahipleri detektörlerle ilgili tüm masrafları üstlenmek durumunda. Şayet kiracı taktırırsa ücretini ev sahibine yansıtabilecek.