İngiltere'nin 21 Ağustos'ta 425'i çocuk bin 500'e yakın masum sivili katleden Esad yönetimine bu yılın başına kadar sinir gazında bulunan kimyasal maddelerin sattığı belirtiliyor.

İddiayı gündeme getiren İskoç Sunday Mail Gazetesi. Gazete, haberinde 'İngiliz hükümeti potasyum ve sodyum florid gibi maddelerin ihracat lisanslarını askıya almadı.

Kimyasal madde ihracat lisanslarına Vince Cable'ın başında olduğu İş ve Yetenekler Bakanlığı izin verdi. Şam ile imzalanan anlaşmalar ancak geçen Ocak ayında, Avrupa Birliği'nin Esed rejimine yönelik sert yaptırımlar alma kararından sonra askıya alındı' dedi.

Sunday Mail, bazı milletvekillerinin İngiltere Başbakanı David Cameron'dan bu konuda 'cevap' beklediğini ve Suriye'de iç savaşın başladığı ve devam ettiği 10 ay boyunca neden kimyasal maddelerle ilgili ihracat anlaşmalarının askıya alınmadığı sorusunu yönelttiğini kaydetti.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nden Silah İhracat Komitesi Başkanı Thomas Docherty, Cameron hükümeti hakkında parlamentoya bugün soruşturma önergesi vereceğini açıkladı.

Şam'ın potasyum florid ve sodyum florid gibi kimyasal maddeleri İngiltere'den alüminyum pencere çerçevelerinde kullanmak üzere satın aldığı kaydediliyor. Leeds Üniversitesi'nden Alastair Hay, 'Potasyum ve sodyum florid endüstriyel alanda geniş bir kullanıma sahip. Bu maddelerden sinir gazı üretmek kolay. Özellikle de yüksek oranda toksik içeren florid maddesinden' diye konuştu.

İngiltere hükümetinin Suriye'ye yönelik düzmece insan hakları ve demokrasi politikasının ortaya çıkan skandalla deşifre olduğunu ileri süren İngiliz vekillerden Angus Robertson, 'Kimyasal silah yapımında kullanılan öldürücü maddelerin satışı ciddi bir insalık suçudur' diyerek kirli pazarlığın peşini bırakmayacaklarını vurguladı.

Silah satışına karşı kampanya yürüten Mark Bitel ise, İngiliz hükümetinin yabancı ülkelere yönelik silah ihracatında ilan ettiği etik değerleri çiğnediğini kaydetti.

Bitel, 'Kimyasal silahlara karşı çıkan hükümetin iki yüzlülüğü ortaya çıktı. Bunun son kanıtı ise Suriye'ye silah ihracatına izin verilmesidir. Zaten Arap Baharı başladığında Başbakan David Cameron silah şirketleriyle Körfez ülkelerini ziyaret ederek anlaşmalar yapmaya çalışmıştı' diye konuştu.