Time ve Paris Match dergileri, dün Suriye’de Türkiye sınırı yakınında gerçekleştirilen korkunç infazlara dair görüntüler yayınladı. Kareler, yargısız infazların yaşandığı Somali’yi anımsattı.

Amerikan Time Dergisi, dehşet verici görüntü ve ifadelerle dolu haberine, “Tüm savaşlar acımasızdır ama Suriye içsavaşı zalimlik konusunda her gün yeni standartlar geliştiriyor gibi... Çatışmalar üçüncü yılında sürerken, rejim ordusunun ve muhaliflerin işlediği savaş suçlarının sayısı artıyor” yorumuyla başladı.

HALEP’TE ISIS İDAMI


İsmi açıklanmayan serbest muhabir, Halep’teki Kefergan kasabasında 31 Ağustos’ta çektiği görüntüleri TIME’a verdi. Görüntülerde, yine El Kaide bağlantılı olmakla birlikte “Nusra Cephesi kadar vahşi değiller” diye nitelenen Irak ve Şam (Suriye) İslami Devleti (ISIS) militanları, bir genci kafasını keserek idam ediyor. Muhabir o dakikaları şöyle anlattı:

‘KUSMAK ÜZEREYDİM’


Adamı meydana getirdiler. Gözleri bağlıydı. O gün Halep’te fotoğraflarını çektiğim dördüncü idam gerçekleşecekti. Kendimi berbat hissediyordum. Kusmak üzereydim. Gazeteci olarak bunu belgelemem gerektiğini düşündüm. Halk tezahürata başladı. Herkes mutluydu. Müdahale edersem beni götüreceklerini ama bu idamın yine de tamamlanacağını biliyordum. Katıksız bir zalimlik manzarası gördüm. Adam diz çöktürüldü. Suçları okundu. Elleri bağlıydı. Donmuş gibiydi. İki muhalif kulağına bir şeyler fısıldadı. Genç adam masum ve üzgün bir tavırla cevap verdi. Arapça bilmediğimden söylenenleri anlamadım. Direndi. Boğazını kestiler. Suriye’de yaşanan o an, orta çağ sahneleri gibiydi.

Hikâye ve fotoğraflar gerçek

Fransız Paris Match Dergisi’nin yayınladığı fotoğraflardaki infaz, 31 Ağustos’ta Türkiye’ye yakın Azaz’ın bir köyünde çekilmiş. Esad yanlısı Şebiha milisi bir adam, muhalifler tarafından bir kılıçla infaz edilmiş. Dergi internet sitesinde şu açıklamayı yaptı: “Bugüne kadar bize pek çok fotoğraf geldi, ama biz emin olamadığımız için basmadık. Bu kareler Suriye’de düzenli olarak çalıştığımız genç bir fotoğrafçıdan geldi. Öyküsü ve fotoğrafları gerçektir.”

Bir yanda silahlar bir yanda diplomasi


RUSYA’nın “Suriye kimyasal silahlarını bıraksın” teklifiyle ABD askeri müdahaleyi askıya alırken, güç tehdidi ve diplomatik süreç kol kola yürüyor.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile buluştu. Kerry ve Lavrov, Suriye’de barışçı çözümü öngören Cenevre 2 sürecinin yeniden başlatılması konusunda umutlu olduklarını açıkladılar. İki bakan 28 Eylül’de bu amaçla New York’ta yeniden buluşup Cenevre 2’nin tarihini belirleyecek.Bu süreçte Şam’ın kimyasal silahlarını bırakma takvimi kritik önemde. Kimyasal Silahsızlanma Antlaşması’na taraf olmak istediğini açıklayan Suriye’nin silahlarını deklare etmek için bir ay süre istemesine Kerry karşı çıktı. Kerry, “Bu bir oyun değil” dedi. Suriye’nin kimyasal silahlarını 50’den fazla merkeze dağıttığı, bazılarını Lübnan ve Irak’a kaçırdığı da öne sürüldü.

‘SALDIRIYA HAZIR’ BEKLEYİŞ

Kerry, ABD askerlerinin güvenilir bir anlaşmaya hızla ulaşılamaması ihtimaline karşı saldırıya hazır vaziyette beklediğini bildirdi. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Viktor Çirkov ise Akdeniz’de Suriye’ye yakın noktalara kısa süre içinde 10 savaş gemisi konuşlandırmayı düşündüklerini açıkladı.