Bosna Hersek'te, 1995 yılındaki Srebrenica Soykırımı'nda yakınlarını kaybeden anneler, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ı ziyaret etti. Ziyarette, Bosna Hersek'in eski İçişleri Bakanı Sadık Ahmedoviç, milletvekilleri ile Srebrenicalı kadın dernekleri başkanları ve 'Srebrenica Cehennemi' eserinin yazarı Cemaludin Latiç hazır bulundu.

Heyeti, 'Hoş geldiniz' diyerek karşılayan Başkan Ak, "Başbakanımızın hassasiyetiyle Bosna Hersekli kardeşlerimize çok duyarlıyız. Bosna'ya gittiğimizde, kendi evimizde gibi hissediyoruz. Burası sizin eviniz. Kendinizi yabancı görmeyin. Dostlarınızın arasına geldiniz. Her yıl düzenli olarak Bosna ile ilgili programlar yapıyoruz. Ramazan etkinliklerinde düzenlemiş olduğumuz Bosna Hersek Gecesi'ne Bosna Hersek Büyükelçisi Dragoljub Ljepoja ile birlikte katıldık. Sizi burada görmekten mutluluk duyuyoruz. Keçiören'de bulunan Aliya İzzetbegoviç Parkı'nın içine Srebrenica Katliamı'nı unutmamak ve unutturmamak için anma anıtı açıyoruz. Açılışı yapacağımız zaman sizi de davet ediyoruz." diye konuştu.

"90'LI YILLARDA ŞİMDİKİ CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN, DIŞİŞLERİ BAKANI GÖREVDE OLSAYDI BÖYLE BİR KATLİAM YAŞANMAZDI"

Bosna Hersek milletvekili Skaljo Ömer ise konuşmasında, "90'lı yıllarda şimdiki cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı görevde olsaydı böyle bir katliam yaşanmazdı." dedi. Katliamda şehit edilen 3 bin kişiyi hala aradıklarını ve kimlik tespiti yaptıklarını belirten Srebrenica Anma Merkezi Müdürü Merşed Smayloviç de "Sadece mezarlık olarak kalmasın diye orada Anma Müzesi yapmak istiyoruz. Müzemizi, insanlık dışına çıkanların nasıl büyük kötülükler yapabildiğini göstermek ve bir daha böyle insanlık dışı katliamlar uygulanmasın diye açıyoruz. Projenin 2. aşamasındayız. Bir ayda müzemizi bitireceğiz. Proje bitince, Türk hükümeti ve belediyeler ile resmi yollarla irtibata geçeceğiz. Çünkü maddi desteğe ihtiyacımız olacaktır." şeklinde konuştu.

Srebrenica Anneleri Derneği Başkanı Hatidza Mehmetoviç ise Srebrenica Kadınları Derneği Başkanı Hajra Catic ve Podrinje Kadınları Derneği Başkanı Suhra Sinaniviçin de katıldığı ziyarette konuşan Hatidza Mehmetoviç, iki oğlu, eşi ve tüm akrabalarını kaybettiği savaştan Srebrenica'ya tek başına döndüğünü anlattı. Mehmetoviç, "Bizim gücümüz yok. Sizlerle işbirliği sonucu Anma Müzesi ve iş istihdamı konularında yardımlarınızı bekliyoruz." dedi.

Konuk annelerden Srebrenica ve Zepa Anneleri Hareket Derneği Başkanı Munira Subasic ise Bosna Hersek'teki Soykırım Anıtı ve Anma Müzesi ile açılması gerekli olan iş yerleri için destek istedi.