Rusya’da Başbakan Vladimir Putin’in, 4 Mart’taki devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 63,6 oy oranıyla kazanmasına karşı çıkan muhalif gruplar , yeniden meydanlara indi. Başkent Moskova’daki Novı Arbat Caddesi’nde gerçekleşen muhalif gösteriye yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

Liberal kanadın temsilcilerinden Vladimir Rıjkov gösteride yaptığı konuşmada, “Biz ifade özgürlüğü, parlamento seçimlerinin yenilenmesi ve yeni siyasi yasaların ardından devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasını istiyoruz. Basında sansür uygulamasının sona ermesi ve siyasi mahkumların salıverilmesini talep ediyoruz” dedi.

Muhalefetin programları ve net taleplerinin olmadığı yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını savunan Rıjkov, bağımsız mahkemelerin oluşturulmasını ve halkın kendi valisini seçmesini istedi.

Rusya polis merkezinden yapılan açıklamada 8 bin kişinin gösterilere katıldığı ifade edildi. Muhalif gruplar ise 30 bin kişinin meydanda olduğunu iddia etti. Bağımsız kaynaklara göre en az 20 bin kişi meydana geldi. Muhalif gruplar meydanda 3 saatlik gösteri ve 50 bin kişilik katılım için izin almışlardı.

Gösterilerini sürdürme kararı alan muhalif gruplar ,“Bu seçim değil, bu devlet başkanı değil” sloganını belirledi. “Adil seçim, adil iktidar” ve “Putin bizim başkanımız değil” pankartı taşıyan katılımcıların önceki gösterilere göre daha sakin olmaları dikkat çekti. 4 Aralık parlamento seçimlerinin ardından “Temiz seçim” platformunu kuran muhalefet bu güne kadar on binlerin katıldığı 4 büyük gösteri düzenledi.

Muhalif liderlerden Gari Kasparov de kalabalığa seslenerek, “Rakamlar önemli değil, Putin kazandı diyorlar... Böyle mi?” sorusu üzerine kalabalık “Hayır!” sloganı attı. Kasparov 4 Mart devlet başkanlığı seçimlerinin en büyük hilesinin isimsiz pusulalar olduğunu iddia etti.

1 MAYIS’TA 1 MİLYON KİŞİ İLE YÜRÜYECEKLER

Gösteride konuşma yapan Sol Cephe lideri Sergey Udaltsov da 1 Mayıs’ta hedeflerinin 1 milyon kişi ile Moskova’da yürümek olduğunu söyledi. Polislere seslenen Udaltsov, “Duydunuz mu halk gelecek. Moskova ve Moskova çevresini bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Muhalif Boris Nemtsov hastalığı nedeni ile mitinge katılmazken, siyasi uzman Dmitri Oreşkin, televizyon sunucusu Kseni Sobçak, Adaletli Rusya milletvekili Genadi Gutkov konuşma yaptı.