Pasifik Okyanusu'nun güneyindeki Solomon Adaları açıklarında 8.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1,5 metrelik dalgalar 3 yerleşim biriminde hasara yol açtı. 5 kişinin öldüğü, 2 kişinin ise kaybolduğu bildirildi. Yaralıların ise hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin merkez üssünün Makira Ulawa vilayetinin başkenti Kirakira'nın 340 kilometre doğusunda olduğunu ve depremin yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini bildirdi. Bu depremin ardından 6.4 ve 6.8 büyüklüğünde artçı şoklar da yaşandı. Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Solomon Adaları, Vanuatu, Nauru, Papua Yeni Gine, Tuvalu, New Caledonia, Kosrae, Fiji ve Kiribati için tsunami uyarısında bulunmuştu. Merkez daha sonra bu uyarıyı kaldırdı.

Solomon Adaları kıyılarını vuran 1,5 metrelik dalgalar, özellikle 30 bin nüfuslu Santa Cruz Adası'nın batı sahillerinde etkili oldu. Bu bölgedeki Lata Wharf'ı 91 santimetre, Vanuatu'daki Luganville'yı ise 11 santimetre yükseliğindeki dalgaların vurduğu kaydedildi. Solomon Adaları'ndaki 3 köyün dalgalardan etkilendiği, polislerin olay yerine intikal ettikleri belirtildi. Solomon Adaları Başbakanlık sözcüsü George Herming, dalgaların vurduğu 50 kadar evin hasar aldığını, ölen ya da yaralananın olmadığını, insanların yüksek bölgelere kaçtığını açıkladı. Başbakanlık basın bürosundan Robert Iroga, dalgaların 500 metre kadar içeriye doğru ilerlediğini ve 3 köyün hasar gördüğünü belirtti. Bölgede yayın yapan bir radyo kanalında çalışan Irene Scott, pek çok kişinin hastanelere başvurduğunu kaydetti. Depremin ardından insanların yüksek yerlere doğru çıkmasının kurban sayısını da azalttığına dikkat çekti.

JAPONYA TSUNAMİ UYARISI VERDİ

Japonya'yı 2 yıl önce vuran deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle Solomon Adaları açıklarında yaşananlar yakından takip ediliyor. Meteoroloji Ajansı, ilk açıklamasında tsunaminin ülkeyi etkilemesinin beklenmediğini açıkladı. Ancak ajans, daha sonra Japonya'nın doğu kıyıları ve Okinava içinde tsunami uyarısı verdi. Buna karşın insanların yüksek yerlere çıkmasına yönelik bir uyarı vermedi. Avustralya'daki Meteoroloji Bürosu ise herhangi bir risk görülmediği için tsunami uyarısı vermedi.

200'den fazla adadan oluşan Solomon Adaları devletinde 552 bin kişi yaşıyor. Adalar, dünyadaki depremlerin yüzde 90'ını oluşturan Pasifik Ateş Çemberi adlı volkanik bölgenin üzerinde bulunuyor.