Fransa'da Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştirdiğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşler, Paris'in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Dammartin-en-Goele yakınlarında yanlarında en az bir rehineyle birlikte polisten kaçıyor. Polisle şüpheliler arasındaki kovalamacanın ardından son gelen bilgi, yakındaki bir matbaada kıstırıldıkları şeklinde. İçeride rehineler olduğu sanılıyor ancak sayıları henüz bilinmiyor.

Bölgeden kısa bir süre önce de silah seslerinin duyulduğu haberleri gelmişti. Operasyona çok sayıda polis ve beş helikopter katılıyor. Helikopterlerin üzerinde termal kameralar da mevcut.

RTL radyosu, şimdiye kadar en az iki kişinin yaşamını yitirdiğini, 20 yaralı olduğunu bildirdi. Paris Savcılığı ise "Ölü olduğu bilgisi doğru değil" şeklinde açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü de ölü ve yaralı olduğu bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Liberation gazetesi de yakındaki Meaux hastanesinde kriz masası kurulduğunu ve Seine-et-Marne sağlık merkezine yaralıların getirildiğini bildirdi.

Polisin güvenlik kordonuna aldığı bölgede inanılmaz bir insan avı yürütülüyor. Jandarma bölgede yaşayanlara dışarı çıkmamaları konusunda uyarılar yapıyor. Olay yerine çok yakın olan Charles de Gaulle Havalimanı'nın iki pistinde uçakların inişine izin verilmiyor.



MATBAADA KISTIRILDI

AFP, soruşturmaya yakın bir kaynağa dayanarak şüphelilerin bölgedeki ufak bir matbaada saklandıklarını bildirdi. Haberde ayrıca, şüphelilerin kaçmadan önce Peugeot 206 model bir aracı kaçırdıkları, aracın içindeki kadının ise bu kişilerin aranan şüpheliler olduğunu teşhis ettiği bilgisi yer aldı. Şüphelilerin kıstırıldığı matbaanın içinde rehinelerin olduğu söyleniyor ancak kaç kişi oldukları henüz belli değil.

CNN matbaada tek bir rehine olduğunu ve bu kişinin de bir kadın olduğunu; rehine için pazarlıkların sürdürüldüğünü öne sürdü. İddiaya göre iki kardeş, pazarlıkları kabul etmeyerek "Şehit olmak istiyoruz" dedi.

Paris'in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bölge, Charles de Gaulle Havalimanı'na sadece 12 kilometre uzakta.

Polis bir noktadan sonra gazetecilerin kovalamacayı takibine izin vermedi.

'POLİS SANIP TOKALAŞTIM'

France Info radyosuna konuşan Didier isimli bir kişi, Kouachi kardeşlerle sabah karşılaştığını ve el sıkıştığını, kendisini polis olarak tanıtan kardeşlerden birinin "Buradan uzaklaşın, sivillere zarar vermeyiz" dediğini anlattı. Simsiyah giyimli, kurşun geçirmez yelekli ve ağır silahlı bu kişileri ilk başta polis sanan ancak daha sonra onlardan şüphelenen Didier, daha sonra polise haber verdiğini söyledi.

Charlie Hebdo saldırısını düzenlediğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin aynı bölgede Peugeot marka bir aracı gasp ettikleri öne sürüldü. Bazı televizyon kanalları polisle şüpheliler arasında otobandaki kovalamacayı canlı olarak verdi ancak polis bir noktadan sonra basın mensuplarının takibine izin vermedi.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de şüphelileri yakalamak için operasyonun devam ettiğini doğruladı. Başbakan Manuel Valss ise "Din, medeniyetlere karşı değil teröre karşı savaş halindeyiz" diye konuştu.