ABD Başkanı Barack Obama, dünya genelinde Nevruz Bayramı’nı kutlayan herkese en iyi dileklerini iletti. Görüntülü mesajında özellikle İran halkına seslenen Obama, Amerikalılar ve İranlıların dost olduğunu belirtti ve Tahran rejimini şikayet etti.

İki halkın aynı insani değerleri taşıdığına dikkat çeken Barack Obama, bu yüzden birbirlerinden ayrılmalarına gerek olmadığını söyledi. ABD’deki İranlıların, Amerikan kültürüne büyük katkılar yaptıklarını dile getiren Obama, bu yıl en iyi yabancı film Oscar’ını bir İran filminin aldığını hatırlattı. Obama, deniz haydutluğuna karşı iki ülke donanmasının da mücadele ettiğini; hatta Amerikalı denizcilerin İranlı balıkçıları korsanların elinden kurtardığını söyledi.

İki ülke halkının internet sayesinde birbirleriyle iletişim kurduğuna dikkat çeken Obama, İran rejiminin bu iletişimi kesmek için internete sansür koyduğunu, televizyon ve radyo frekanslarını engellediğini söyledi. Obama, rejimin sadece kendi iktidarını korumak için telefon ve bilgisayar iletişimini takip ettiğini dile getirdi. Obama, “Teknoloji, insanlara baskı için değil; onları güçlendirmek için kullanılmalıdır.” dedi. Amerika’nın İran halkıyla diyaloga geçmeyi arzu ettiğini vurgulayan Obama, İran rejiminin bunu engellemek için elektronik bariyerler koyduğunu ifade etti.

Barack Obama, İran rejiminin, nükleer programıyla ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği gibi, halkına haberleşme özgürlüğünü de vermek zorunda olduğuna dikkat çekti. Obama, “İran rejimi sorumlu bir yol izlerse bir kez daha milletler topluluğuna kabul edilecektir. İran halkı da refah için daha büyük fırsatlara sahip olacaktır.” dedi.

Obama’nın açıklaması Farsça tercümesiyle birlikte yayınlandı.