1982-1998 yıllarında Almanya’nın 6. Başbakanı Helmut Kohl’ün 1979-1990 yıllarında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile yaptığı gizli protokol gizlilik süresinin 30 yıl sonra dolması nedeni ile açıklandı.

Protokolde, Alman Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) partisinden dönemin Başbakanı Kohl’un ülkesinde yaşayan Türkler’den hiç memnun olmadığı, Türklerin farklı kültürden geldiği için uyumsuz olduğu belirtilmiş. Kohl’ün oğlunun bir Türk’le evli olmasına rağmen Türk toplumun Almanya’ya uyum sağlamadığına protokolde yer verilmiş.

Alman Haber Ajansı (DPA), internet haber siteleri ve haberi ilk duyuran ‘Spiegel Online’ dün akşam saat 19.58’de servis edilen bu haberle Almanya’da en çok okunan haber oldu. Haberde 1980 yılların başında eski başbakan Kohl’ün Türkleri Almanya’dan kovmak için plan hazırladığı ve bu planın 28 Ekim 1982 tarihinde PREM 19/1036 numaralı protokol dosyası internet haber sitelerin manşetine taşındı.

İlk ‘Spiegel Online’ duyurduğu haberde başbakan Kohl’ün 1986-1987 yılına kadar Türklerin % 50’sinin yaklaşık 1-1,5 milyon Türk işçisini Almanya’dan kovmak istemiş. Başbakan Kohl’ün 30 yıl gizli kalan protokol raporunda ‘Almanya’da yaşayan İtalyan, Portekiz ve Güneydoğu Asya ülkelerinden gelen göçmenlerin uyumlu olduklarını sadece Türklerin uyumsuz olduğu ve Türk insanıyla sorunlar yaşandığına yer verilmiş.

Almanya’da her iki Türk’ten birinin Türkiye’ye gitmesi gerektiği diğer Almanya’da kalacak olan bir milyon Türk insanın okulda eğitim verilmesiyle Almanca dil öğrenimi önerilmiş. Türkleri Almanya’dan kovmak için para teşviki planlanmış. Almanya’da en uzun başbakanlık yapan Helmut Kohl 1983 yılında Türkleri ülkeden çıkarmak için 10500 DM (5200 Euro) para teşviki ve sosyal sigorta primlerin iade edilmesiyle yaklaşık 100 bin vatandaşımız Almanya’yı terk etmişti. 83 yaşındaki başbakan Kohl’ün korkunç planın ortaya çıkmasıyla Almanya 22 eylül 2013 tarihinde yapılacak genel seçim öncesi skandal nitelikli haberle çalkalanmaya başladı’.