KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan'ın önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" sözüne KKTC'yi de dahil ederek "Üç devlet, bir millet" ifadelerini kullandı. Bu sözün artık daha rahat telaffuz edildiğini söyleyen Eroğlu, ifadeyi kendisi telaffuz ederken zorluk yaşadı.

Derviş Eroğlu, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Kıbrıs'ın dünü, bugünü, yarını” konulu bir konferans verdi. Müzakere masasında, Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmanın olabilmesi için can-ı gönülden çalıştıklarını vurgulayan Eroğlu, “Ama Rum tarafına da şunu söylüyorum. Açıkta değiliz. Bir devletimiz vardır. KKTC adını taşıyan bu devlet, anlaşma olmazsa elbette varlığını sürdürecektir. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinde, Anavatan'ın desteğiyle varlığını sürdürecektir. Hedef, Kıbrıs'ta bir anlaşma olmadığı takdirde kendi kendine yeterli bir devlet olarak varlığımızı sürdürmektir.” dedi.

KKTC'nin Dünyada ikinci Türk devleti olarak kuruluğunun söyleyen Eroğlu, Azerbaycan'ın önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" sözüne KKTC'yi de dahil ederek "Üç devlet, bir millet. Şimdi, 'Bir millet, üç devlet' sözü daha rahat telaffuz ediliyor." ifadelerini kullandı. Eroğlu, bu ifadeyi kendisi telaffuz ederken de zorluk yaşadı.

Selefi Mehmet Ali Talat'ı Rumlarla "aşırı bir anlaşma" yapmaya çalışmakla eleştiren Derviş Eroğlu, Annan planı konusunda Kıbrıslı Türklerin hayalleriyle oynandığını savundu. Derviş Eroğlu, "Avrupa Birliği o kadar süslendi, belendi ve öyle bir şekilde Kıbrıs Türk halkının önüne kondu ki, herkes 'AB üyesi olacağız, yerlerden Euro toplayacağız' zannetti." şeklinde konuştu.

Derviş Eroğlu’na konferansın ardından üniversite yetkilileri tarafından hediye takdim edildi.