ABD Başkan Yardımcısı Biden, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür diledi. Biden, “Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise bu sabah yaptığı açıklamada bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, perşembe akşamı Türkiye’yi IŞİD terörünün sorumlularından biri olarak gösteren açıklamalarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak özür diledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard Üniversitesi’ndeki yorumlarını netleştirmek için bugün Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştu” denilerek şöyle denildi:
“Başkan Yardımcısı, Türkiye, bölgedeki diğer müttefik ve ortakların IŞİD’i ya da Suriye’deki diğer şiddet yanlısı aşırıları bilerek desteklediği ya da büyümesini kolaylaştırdığı yönündeki her türlü ima nedeniyle özür diledi. Başkan Yardımcısı, ABD’nin Türkiye dahil, dünya genelindeki müttefik ve ortaklarımız tarafından IŞİD belası ile mücadele etmek için ortaya konulan taahhüt ve fedakârlıklara büyük değer verdiğine açıklık getirdi. İki lider, IŞİD’e karşı koymak için ABD ve Türkiye’nin beraber yakın çalışmasının önemine vurgu yaptı.”

HARVARD’DA KONUŞMUŞTU

Biden, perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’nde yaptığı dış politika konuşmasında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD tehdidinden sorumlu tutmuş ve “Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” diyerek şunları söylemişti: “Türkler, ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs… Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar. Ne yaptılar? Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihadistlerin aşırı unsurlarını kabul ettiler.” Biden ayrıca “Birden bire herkes uyandı” diyerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz” diye konuşmuştu.

ERDOĞAN’A HAYRAN

Biden’ın konuşmasının haber olmasının hemen ardından Beyaz Saray Sözcülüğü cuma gecesi “damage control” (hasar kontrolü) stratejisi izleyerek Hürriyet’e acil bir yazılı açıklama göndermiş ve Biden’ın, konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Başkan Yardımcısı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aslında “hayranlık” duyduğunu söylemişti.

ERDOĞAN BAYRAM NAMASZINDAN SONRA "BİDEN ÖZÜR DİLEMELİ" DEMİŞTİ

Erdoğan ise bu sabah konuyla ilgili bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada “Eğer bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur” diyerek “En son ABD'de, bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerine ‘Biz yanlış yaptık’, ‘Böyle bir duruşumuz oldu’, ‘Siz haklıydınız’, asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden, eğer Harvard’da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bunu açıkça söylüyorum. Böyle ufak tefek, çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir” diye konuşmuştu.