Suudi Arabistan Kralı Abdullah, dünyanın en zengin insanlarından biriydi. Altın sarayda oturup, 48 uçakla seyahat ederdi. Dün isimsiz bir mezara gömüldü.

Bir süredir zatürre tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, başkent Riyad'da defnedildi. Cenaze töreninde naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi. Cenaze törenine, Afrika gezisini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Daha önce törene katılacağı açıklanan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, kötü hava koşullarını gerekçe göstererek cenazeye katılmadı.

Kral Abdullah’ın ölümünün ardından tahta kardeşi, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdülaziz (79) geçti. Yeni Kral, ilk konuşmasında, ülke politikalarında selefleriyle aynı yaklaşımı muhafaza edeceğini söyledi. Kral Salman, Müslüman ve Arap ülkelerini birlik ve dayanışmaya çağırdı.

PRENSLER TAŞIDI

Yeni Kral Selman bin Abdulaziz'e başsağlığı dileyen Erdoğan, cenaze namazı için özel ayrılan protokol alanında yerini aldı.

Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı.

Abdullah bin Abdulaziz'in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Şeyhi Temim bin Hamed al-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid, Sudan Devlet başkanı Ömer el Beşir ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze namazı kılındı.

SADECE MÜSLÜMANLAR KATILABİLDİ

Vahabi geleneğine göre, gayrimüslimler törene katılamadığı için Riyad'da İslam dünyası liderleri bulunuyor. Müslüman olmayan ülkelerin liderleri ise ilerleyen günlerde Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek yeni Kral Selman'a ve kraliyet ailesinin diğer üyelerine taziyelerini sunacak.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden daha sonra heyetle gideceğini açıkladı. Kral Abdullah, tıpkı bir önceki Kral gibi, cenaze namazı sonrası Ud Kabristanı'na defnedildi. Kral Abdullah Vahabi gelenekleri uyarınca isimsiz bir mezara gömüldü. Vahabi geleneğine uygun olarak Suudi Arabistan'da resmi yas ilan edilmiyor. Suudi bayrağı, üzerindeki kelime-i şehadet yazısı nedeniyle yarıya indirilmiyor.