Türkiye’de merakla beklenen ‘demokratikleşme paketi’ne yabancı basının da ilgisi büyük oldu. Dünya basını paket haberini işte böyle verdi.

AFP: Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki Kürt toplumunun haklarını zenginleştirecek reformlar açıkladı. Bu, barış süreci açısından kilit öneme sahip bir adım. “Bu tarihi bir an, önemli bir aşama” diyen Erdoğan, özel okullarda Kürtçe eğitim verileceğini söyledi. Erdoğan, kasabalara Kürtçe isim verilebileceğini ve Kürtçe harflerle ilgili yasağın da kalkacağını belirtti.

Reuters: Erdoğan, seçim barajının indirileceği müjdesini verdi, Türkçe dışındaki dillere eğitim yolu açıldı.

AP: Başbakan Erdoğan, Kürtçe’yle ilgili bazı kısıtlamaların ve İslami başörtü konusundaki yasağın kaldırılmasını içeren bir kanun teklifi paketi açıkladı.

Paketi internet sitesinin dünya sayfasında büyük puntolarla gören Liberation gazetesi, haberi “Kadın memurlara türban özgürlüğü” başlığı ile verdi : “Muhafazakar Müslüman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslami başörtünün kamusal alanda yasaklanmasına ilişkin düzenlemeleri kaldıracağını açıkladı” dedi.

Le Figaro ise haberi “Kamusal özgürlük reformu” başlığıyla vererek, Kürtçe eğitimle ilgili reformu ön plana çıkardı. Haberde, “Başbakan Erdoğan, özellikle PKK ile barış sürecinde, Kürt azınlık hakları açısından uzun süredir beklenen reformlar serisini açıkladı. Bugüne kadar yasak olan özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılmasının yolu açılıyor” ifadesine yer verildi.

Le Monde gazetesi, “Erdoğan Kürtlere doğru adım attı” başlıklı haberinde, “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle tıkanan barış sürecinde ilerleme sağlamak için hazırlanan geniş reform paketini açıkladı. Pakette, bugüne kadar yasak olan ve Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde eğitim yapılabilmesinin yolu açılıyor. Eylül ayının ortasında PKK geri çekilme sürecini reformların eksikliği nedeniyle durdurmuştu. Erdoğan ise PKK’yı taahhütlerini yerine getirmemekle eleştirmişti” ifadesini kullandı.

DER SPIEGEL: ERDOĞAN BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI KALDIRDI

Almanya’nın önemli siyasi dergilerinden Der Spiegel de internet sayfasında, demokratikleşme paketiyle ilgili haberini “Erdoğan kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırdı” başlığıyla verdi. Hakim, savcı ve askeri personelin başörtüsü takmasının ise, yasak olmaya devam edeceği belirtildi.
DIE WELT: TÜRKİYE KAMU KURUMLARINDA BAŞÖRTÜ YASAĞINI KALDIRDI
Almanya’da liberal eğilimli Die Welt gazetesi, Başbakan Recep Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine internet sayfasında geniş yer verdi. Erdoğan’ın demokratikleşme paketini Ankara’da açıkladığını belirten gazete, Türkiye’de kamu kurumlarında kadınların başörtüsü takmaları önündeki yasağın kaldırıldığını vurguladı.
DAILY STAR: ÖZEL OKULLARDA KÜRTÇE EĞİTİM
Lübnan gazetesi Daily Star da internet sayfasında Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine geniş yer verdi. Haberde, Türkiye’de Kürtlerle yürütülen barış görüşmelerinin kilit adımlarından biri olan demokratikleşme paketinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığı belirtildi. Daily Star reform paketinin, özel okullarda Kürtçe eğitim verilmesine imkan sağladığını belirtti. Demokratikleşme paketiyle, kamu kurumlarında başörtüsü yasağının da kaldırıldığı ifade edildi.
BBC: ERDOĞAN KÜRT PAKETİNİ AÇIKLADI
İngiliz yayın kuruluş BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kürt ve diğer azınlıkları ilgilendiren siyasi reformları açıkladığını “acil” koduyla izleyicilerine duyurdu. BBC, Erdoğan’ın, Kürt ve diğer küçük partilerin meclise girmesini engelleyen yüzde 10′luk seçim barajını düşürebileceklerini açıkladığını belirtti. Başbakan Erdoğan’ın, “Bu tarihi bir an, çok önemli bir adım” sözlerine yer veren İngiliz yayın kuruluşu BBC, il ve ilçelerin isimlerinin değiştirilmesi önündeki engellerin kaldırıldığını vurguladı. BBC, Erdoğan’ın AK Partisi için önemli bir hedef olan, kamu kurumlarında kadınların başörtüsü yasağının da demokratikleşme paketiyle ortadan kaldırılacağını belirtti.