Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'la nükleer müzakereler konusuna ilişkin, Türkiye'nin bu konularda hiçbir zaman bir prestij peşinde olmadığını belirtti. Davutoğlu, her iki tarafın da halen arzularının Türkiye olduğunu ifade ettiklerini söyledi.
        Ahmet Davutoğlu ile Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        Bakan Davutoğlu, basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını da cevapladı. İran'la nükleer müzakerelerin nerede yapılacağı konusundaki bir soru üzerine, Davutoğlu, önemli olanın bu görüşmelerden netice alınmasının olduğunu belirtti.

        Davutoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de yapmak isterlerse buyursunlar başımızın üzerinde yerleri var ve her türlü katkıyı her zaman olduğu gibi yaparız. Başka bir yerde yapmayı arzu ederlerse yine elimizden gelen katkıyı yaparız. Türkiye bu konularda hiçbir zaman bir prestij peşinde olmamıştır. Her iki taraf da halen arzularının Türkiye olduğuna dair bize ifadede bulundular. Kendi aralarında istişarelerini yapacaklar ama ne karar alırlarsa alsınlar, dediğim gibi önemli olan neticenin alınması."

        Nükleer müzakerenin güven artırıcı bir zemininin olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bunun hemen uygulanabilecek bazı adımlardan oluştuğuna değindi.

        Kalıcı bir çözüm oluşması için karşılıklı olarak iki parametrenin önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bunları şöyle sıraladı: Bu iki parametre her türlü müzakerenin ana esasıdır. Bir, barışçıl nükleer teknoloji önünde bir engel olamaması, Türkiye için de bu önemlidir. İki, herhangi bir şekilde askeri mahiyet taşıyan nükleer çalışmaların da denetim altında olması ve engellenmesi. Bu iki parametreyi de her iki taraf da kabul ettiğini söylüyor. Bu iki parametreyle eğer siyasi irade olursa çok kısa bir sürede netice alınabilir. Bölgemiz de dünya da büyük bir krizden kurtulur ve bunu aşar. Ümit ederiz çalışmalar bu yönde sürer."

        “İRAN'DAN İZAHAT İSTEDİK”

        Davutoğlu, İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin Türkiye'yi eleştiren açıklamalarının hatırlatılması üzerine konuyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin kapsamlı bir notun kendisine iletildiğini kaydeden Davutoğlu, kendisinin dün İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yi aradığını söyledi. Davutoğlu, İran'da her düzeyde karşılıklı anlayış ve saygı içerisinde çok güzel görüşmeler yapılmasının hemen akabinde yapılan bu açıklamaların İran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve heyetine gösterilen saygı ve anlayışla bağdaşmadığını ifade ettiğine de dikkat çekti.

        Salihi'nin, İran İslam Cumhuriyeti adına yapılan bütün açıklamaların sadece Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı ve dini lider tarafından yapıldığını ifade ettiğini belirten Davutoğlu, “Salihi'nin, açıklamaların resmi bir açıklama olarak değerlendirilmemesini istedi. Bugün de İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak konu hakkında kendisinden izahat istendi.” şeklinde konuştu.