Çin, ülkenin kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nin Turfan şehrinde 24 kişinin öldüğü saldırılarla ilgili olarak tüm faillerin yakalandığını duyurdu.

Çin’in terör saldırısı olarak nitelediği saldırı, 26 Haziran’da Turfan’ın Lukqun kasabasında meydana gelmişti. Olaylarda ölenlerden 16'ının Uygur, ikisinin polis olduğu, ayrıca çatışmalarda 21 polis ve sivilin de yaralandığı açıklanmıştı. Olay yerinde polisin, 11 saldırganı öldürdüğü, 4 saldırganın ise yaralı olarak ele geçirildiği, 13 kişinin gözaltında olduğu, bölgede istikrarın yeniden sağlandığı ifade dilmişti. Ölü sayısının ise son olarak 35 olduğu açıklanmıştı.

Devlet medyasına göre, Ahmet Niyaz Sıddık adlı Uygur, Şubat ayından beri bazı yandaşlarıyla beraber ‘’aşırı dinci eylemlerde’’ bulunup, ‘’terörizmi teşvik eden’’ sesli ve görüntülü yayınları izliyordu. Sıddık’ın liderliğindeki 17 kişinin, yaklaşık 20 gündür saldırı yapmak için para toplayarak, kesici aletler ve benzin satın aldığı iddia edildi.

17 kişiden birinin 25 Haziran’da polis tarafından gözaltına alınmasının ardından ertesi gün Sıddık ve beraberindekilerin saldırıyı gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Polisin, olaylara karışan son ‘’teröristi’’ de bugün yakalandığı ifade edildi.

Olayların yaşandığı yerlere yabancı medyanın girişine izin verilmezken, Çin’in diğer şehirlerinde de Uygurların yaşadığı ve çalıştığı yerler polis tarafından kontrol ediliyor.

Turfan’ın yanı sıra Hotan’da da benzer çatışmalar yaşandığı ve olaylarda ölenlerin olduğu Çin medyasına yansımıştı. Ancak ölü sayısının net olarak kaç olduğu açıklanmadı.

Çin medyasına olaylarla ilgili fotoğraf ve görüntüler de yansıtılmadı.