Amerikalı Yazar Katherina Branning, 1978 yılında tanıştığı çay hakkında yazdığı kitabını Türkçe tanıttı. Bakan Hayati Yazıcı'nın da katıldığı toplantıda Türkçe konuşan Branning, "O günde çayla başlayan dostluğumuzun bugün buralara kadar geleceğini düşünememiştim." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakan Hayati Yazıcı, 'Bir Çay Daha Lütfen' kitabının Amerikalı yazarı Katherina Branning ve iş adamları ile kahvaltıda bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Yazıcı, Türk çayının dünyada marka olması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Yazıcı, “Çay hep gündemimizde ama daha fazla ilgileniyoruz. Çayın yetiştirilmesi, pazarlanmasına ilişkin sorunlar var. Çay ile ilgili çalıştay yaptık ve bir eylem planı oluşturduk. Bu ürünün bir marka olması için büyük bir gayret içindeyiz. 2023’e doğru giderken en az 10 Türk markası arasında Türk çayının da bir marka olarak bilinir hale gelmesi hedeflerimiz arasında.” dedi.

Branning’in, ‘Bir Çay Daha Lütfen’ adlı kitabının Türk kültürünün dünyaya tanıtılması açısından son derece önemli olduğunu belirten Yazıcı, sözlerini şöyle konuştu: “Bizim geleneklerimizi, değerlerimizi, çay kültürümüzü bu denli güzel anlatmış. Demek ki bu anlatan kişi tüm bu konuları son derece içselleştirmiş. Yaptığı betimlemeyi aynen sizinle paylaşıyorum: ‘Türk aile bağları hiçbir yerde kahvaltı masasında olduğundan daha belirgin değildir. Hiç kimse bir tost, bir bardak kahve kaparak tek başına yemez ve hiç kimse sevgisiz güne başlamaz.’ Türklerin, Türkiye’nin kahvaltısını bu kadar güzel betimleyen ben başka bir metin görmedim. Bu kitap Türkiye’nin tanıtımı açısından, aile bağlarımızı ayakta tutan değerlerimizin ne denli önemli olduğunu anlatması bakımından son derece zengin anlatımlarla dolu.”

BRANNİNG: KİTABIMIN BU KADAR İLGİ GÖRECEĞİNİ TAHMİN ETMİYORDUM

Amerikalı Yazar Katherina Branning de, kitabının bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediğini söyledi. Türkçe yaptığı konuşmasında çayla 1978 yılında Laleli’de tanıştığını dile getiren Branning, “O günde çayla başlayan dostluğumuzun bugün buralara kadar geleceğini düşünememiştim. Türk misafirperverliği işte bu. Türk kültürünün ben de bıraktığı etkileri hem Amerikalılarla hem de Türklerle paylaşmak amacıyla yazdığım ‘Bir Çay Daha Lütfen’ adlı kitabımın bu kadar ilgi göreceğini hiç tahmin edememiştim. Türk kibarlığı işte budur. Birkaç ay önce Californiya’da düzenlenen Türk festivali sırasında yapmış olduğum kısa çay sunumu, gerek Türkiye’de gerekse dünyanın değişik yerlerinde bu kadar çok beğenileceğini tahmin etmemiştim. Bana binlerce ikramlarda bulunan Türklere teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı Brannig'i 30 Mayıs'ta Rize'de yapılacak olan Türkçe Olimpiyatları'na davet etti. Yazıcı yazara, Rize’den getirdiği çayı hediye etti. Branning de Bakan Yazıcı’ya çay takımı hediye etti.