Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, terör örgütü davasında yargılanan Alman zanlının kelepçesiz mahkemede bulunurken, adi suçtan yargılanan Türk zanlıların cam kafes arkasında duruşmaya sokulmasına tepki gösterdi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Belçika’da bulunan Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı’na katıldı. Bozdağ, hukukçularla sohbetinde Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü tarafından Türklerin hedef alınarak işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan Alman kadın zanlının mahkemede kelepçesiz yargılandığını, Berlin’deki benzer bir davada ise Türk zanlıların ağır suçlular gibi cam kafes arkasında yargılandığını kaydetti.

8'i Türk vatandaşı 10 kişinin öldürülmesine karıştığı iddia edilen Alman bayan sanığın kelepçesiz, rahat bir ortamda yargılandığına dikkat çeken Bozdağ, ‘‘Usul kuralları böyledir belki, kimsenin itirazı yok. Ama Berlin’de bir başka dava devam ediyor. Adi bir vakada, sokak kavgasında bir Alman vatandaşını öldürdüğü iddia edilen 5 Türk yargılanıyor. Türkler cam kafes içerisinde mahkemeye getiriliyor. Neonazi terör örgütünden 10 kişiyi öldürdüğü iddia edilen elleri kelepçesiz getiriliyor, diğerleri adi suçtan yargılananlara farklı muamele. İnsanlar size bu durumda sorar: Bunun neresinde var adalet? Bunun neresinde var, vicdan? Bunun neresinde var, hukuk devleti?’’ şeklinde konuştu.

"ZANLILAR ALMAN OLSAYDI YİNE CAM KAFES Mİ OLACAKTI?"

‘‘Eğer Berlin’de yargılananlar Türk değil de Alman vatandaşı olsaydı cam kafes içinde mi getirilecekti? Bunu uygulayanlar ‘biz adiliz’ dedikleri zaman benim ‘acaba’ deme hakkım var. Çünkü usul birse aynı usulü herkese uygulayacaksınız’’ ifadelerini kullanan Bozdağ, siyasi olarak kendisinin haricinde Almanya’daki hukukçuların, adalet için mücadele edenlerin itirazlarının daha yukarda olması gerektiğini savundu.

"BM NEDEN VAR?"

Suriye’de akan kanın durdurulması konusunda isteksiz davranan BM Güvenlik Konseyi’nin güçlüden yana tavır aldığını dile getiren Bozdağ, ‘‘I.Dünya Savaşı olmuş, bunu önlemek için Cemiyet-i Akvam kurulmuş. Ama, II. Dünya Savaşı’nın çıkmasına mani olamamış. Neden? Adalet üzerine amel etmediği için. Kim haksızsa onun karşısında gereği gibi durmadığı için. Güçlüye göre vaziyet aldığı için.BM neden var? Rus ve Çin’in karşı çıkmalarından dolayı BM Güvenlik Konseyi’ yaptırım kararı alamadı. Daimi üyenin çıkarlarına göre dizayn edilmiştir’’ dedi.