Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - BELARUS Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Türkiye- Belarus arasındaki 578.4 milyon dolarlık ihracat hacminin arttırılması için Türk iş dünyasına işbirliği çağrısı yaptı.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun girişimleriyle Belarus - Türkiye ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla ilk kez Adana'da, 'Belarus Ülke Sohbet Toplantısı' düzenlendi. Adana Ticaret Odası'nın (ATO) evsahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Belarus ve Türkiye'den iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra Belarus Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ve Büyükelçilik Ekonomi Müsteşarı Evgeny Lipen de katıldı. Toplantıda iki ülke arasındaki ticaret, yatırımlar ve ekonomik ilişkilerin artırılması konuları ele alındı. Belaruslu işadamlarını Adana ve Türkiye'ye yatırım yapmaya çağıran ATO Başkanı Atila Menevşe, bu konuda gerekli her türlü desteğin verileceğini söyledi.
'İŞBİRLİĞİYLE BAŞARABİLİRİZ'
İş dünyasına ekonomik ilişkileri geliştirme çağrısı yapan Büyükelçi Andrei Savinykh ise, gelişen ilişkilerin her 2 ülkenin yararına olacağını belirtti. Türkiye ile Belarus arasındaki ticaret hacminin 578.4 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu anlatan Andrei Savinykh, şunları kaydetti:
"Belarus ekonomisi son 5 yılda ortalama yüzde 5 büyüme gösterdi. İhracat odaklı bir ekonomi yönetimi var. 2013'te 37.2 milyar dolarlık mal ihracatı, 6.6 milyar dolar da hizmet ihracatı yaptı. Bu dönemde 45.6 milyar dolarlık mal ithalatı oldu. Dış ticarette Rusya ve Avrupa ülkeleri önemli yer tutuyor. Bağımsız Devletler Topluluğu ile gümrük birlikteliğine bağlı ortak ekonomi alanımız bulunuyor. Türk işadamlarının, Belarus üzerinden diğer ülkelerle de işbirliği yapmasına katkı koyabiliriz. Belarus, dünya traktör üretiminin yüzde 10'u, biçerdöver üretiminin de yüzde 8'ini karşılıyor. Yabancı yatırımcı çekmek için Belarus önemli avantajlar sunuyor. Son 5 yılda yabancı yatırımcı sayısı 5 kat arttı. Geçen yıl 6 bin 925 yabancı yatırımı var. Türkiye ile Belarus'un ilişkileri iyi. Ülkemizde önemli Türk yatırımları var. Türkiye'ye gübre, kimyasal maddeler, petrokimya ürünleri gibi ürünler ihraç ediyor ve triko kumaşı ve tarım ürünleri gibi malları ithal ediyoruz. İki ülke arasında önemli ticaret potansiyeli var. Makine yapımı, otomotiv yapımı, lojistik, tarım ve gıda sanayisinde ilişkilerimiz daha da gelişebilir. Bunu işbirliğiyle başarabiliriz."

FOTOĞRAFLI