Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, küresel bir belirsizlik döneminin yaşandığı dünyamızda birçok kriz ve doğal afetin en güçlü ekonomileri ve toplumları dahi sınavdan geçirdiğini söyledi.
Ban, her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi günü kutlanan Uluslararası Kooperatifler Günü’nün nedeniyle yayımladığı mesajında, kooperatiflerin bölgesel ve ekonomik kalkınmaya ne kadar önemli katkılar sağladığını gösterdiğini vurguladı.
Sürmekte olan küresel mali ve ekonomik kriz döneminde mali kooperatiflerin ne kadar güçlü olduklarını ortaya koyduklarını belirten Ban, söz konusu kooperatiflerin hem üyelerinin hem de çalışanları ve müşterilerinin kazanç elde etmelerini sağladığını söyledi. Ban, “Yüksek oranda kredi vermeye devam eden kooperatifler mal varlıklarını ve gelirlerini büyütüyor, üye ve müşteri sayılarını artırıyor” dedi.

KOOPERATİFLERİN ETKİSİ

Kooperatiflerin, deprem, tsunami ve sel gibi afetlerden sonra halk arasında dayanışmanın sağlanmasında da ne kadar etkili olduklarını gösterdiklerini ifade eden Ban, “Tarım kooperatifleri pazara erişim, kredi ve teknoloji sağlayarak çiftçilerin üretim kapasitelerini iyileştiriyor. Sosyal kooperatifler, sosyal güvencelerin erozyona uğradığı bir dönemde önemli bir destek ağı örüyor, genç işsizliği ile mücadeleye katkı sağlıyor” diye konuştu.
Ban, Hükümetleri, herkesi kucaklayan sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayabilmeleri için kooperatifleri destekleyecek ve güçlendirecek politikaları teşvik etmeye çağırarak mesajına son verdi.