ABD’de Yüksek Mahkemesi 2008 yılında Koliforniya Eyaletinde eşcinsel evliliklerin engelleyen referandumu inceliyor.

Uzun bir süre eşcinsel evliliğin serbest olduğu Koliforniya’da evli eşcinsel çift sayısının 18 bini aşması tartışmalara neden olmuş ve bu yönde referandum kararı alınmıştı. Yapılan referandumda çoğunluğun eşcinsel evliliğin yasaklanması yönünde oy vermesi sonucu 2008 yılında 8. Öneri (Proposition 8) adlı kanun ile eşcinsel evlilikleri yasaklanmıştı.

Eyaletin aldığı bu kararı inceleyen ABD Yüksek Mahkemesi, iki farklı görüş ile karşı karşıya. Yasağı savunanlar kararının referandum gibi demokratik bir sürecin sonucu gerçekleştiğini ve mahkemenin bunu görmezden gelmemesi gerektiğini ifade ediyor. Diğer taraf ise alınan kararın referandum ile dahi olsa ‘her vatandaşın kanunlar önünde eşit muamele görmesi’ yasasına aykırı olduğu görüşünde.

Referandumu tartışmalı kılan bir diğer konu da vatandaş görüşlerinin son yıllarda değişim göstermesi. Ülkede 2007 yılında yapılan anketlerde eşcinsel evliliğe destek verenlerin sayısı yüzde 40 iken son anketler bu oranın yüzde 50’nin üzerine çıktığını ortaya koyuyor.

ABD’de bu konuda federal bir kanun olmaması sebebiyle eşcinsel evlilik kararı eyaletlere bırakılmış. Ülke genelinde 50 eyaletin 41'inde eşcinsel evlilikler yasaklanmış durumda.

Uzmanlar Yüksek Mahkeme’nin tüm ülkede eşcinsel evlilikleri serbest bırakacak bir karar alarak muhafazakar görüşe sahip vatandaşların çoğunlukta olduğu eyaletleri zor duruma düşürmeyeceğini ifade ediyor. Basında çıkan haberlerde Yüksek Mahkeme’nin de bu düşüncede olduğu görüşü ağır basıyor.

ABD genelinde Kaliforniya’daki yasak öncesi yapılan 18 bin evlilik dahil toplamda 100 binden fazla eşcinsel evlilik yapıldığı ifade ediliyor. Eşcinsel evliliğin serbest bırakılması benzer evliliklerde çok ciddi artışa sebep olabilir çünkü son anketler ülkede o döneme göre eşcinsel sayısının da arttığını gösteriyor. CNN’in açıkladığı son ankete göre vatandaşların yüzde 57’si ailesi veya yakın arkadaşlarından en az birinin eşcinsel olduğunu ifade ediyor. Bu rakam 2007 yılında yüzde 45 olarak gerçekleşmişti.