Daha önce Irak'taki IŞİD hedeflerini vuran ABD, bugün sabaha karşı ilk kez, Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi. Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar saldırıya destek veriyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) operasyonu doğruladı.

Sabaha karşı başlatılan operasyonda örgütün Suriye'nin Rakka kentindeki karargahlarının hedef alındığı belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Reuters’a verdiği bilgide, hava saldırılarında an az 20 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı. Rakka ve Deyr Ez Zor’da 50 kez atış yapıldığı bilgisine veren Abdulrahman, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ve Halep kentlerinde el Nusra’nın da vurulduğunu söyledi.

SINIRIMIZIN DİBİNDE

Tomahawk füzeleri, saldırı ve bombardıman uçaklarının kullanıldığı, iki düzine saldırıda, Türkiye'nin yanı başındaki Tel Abyad da hedef alındı. Şanlıurrfa'nın Akçakale ilçesinin karşısına düşen kasabaya üç saldırı düzenlendiği belirtiliyor. IŞİD militanları da saldırıları doğrularken, Rakka üzerinde insansız hava araçlarının uçtuğunu iddia ettiler.

Suriyeli sayısı 1.5 milyonu geçti

Operasyondan saatler önce Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ABD'nin IŞİD'e yönelik saldırılarının emellerine dair şüpheleri olduğunu söyledi. Daha önce Şam yönetimi, kendisine danışılmadan yapılacak operasyonları 'saldırı' sayacağını açıkladı. Ancak Suriye hava savunması, ABD ve müttefiklerinin saldırılarına yanıt vermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de saldırıdan önce Suriye yönetimine danışılmadan böyle bir adım atılmaması konusunda ABD yönetimini uyardı.



ABD Başkanı Barack Obama, iki ABD'li gazetecinin IŞİD tarafından kafasının kesilmesinin ardından "Kolumuz uzundur" diyerek IŞİD'i Suriye'de de vuracaklarını söylemişti.


İNCİRLİK TEYAKKUZDA

ABD’nin Türkiye’deki askeri üssü Adana İncirlik’ten operasyona şu ana kadar fiili bir katkı gözlemlenmedi. Ancak İncirlik üssündeki ABD’li komutanlar sabaha dek operasyonu takip etti. İncirlik’in Rakka’ya yapılan bombardımanda teyakkuz halinde olduğu öğrenildi. ABD’nin vurduğu bölgelerde IŞİD kuvvetlerinin 3’te 2’sinin yaşadığı tahmin ediliyor. IŞİD’in 30 bin kişiyi aşan organize kuvvetlerinin 20 bini suriye sınırları içinde.

NUSRA DA VURULDU

IŞİD'e yakın hesaplara göre İdlib'te ABD ve müttefikleri el Nusra'yı hedef aldı. Suriye'ye yakınlığıyla bilinen El Meyadin Televizyonu ise saldırının saatlerce süreceğini iddia etti.

İDLİB DE VURULDU İDDİASI

ABD uçaklarının Hatay'ın karşısındaki İdlib'te Sarmada'yı da vurduğu iddia ediliyor. Sarmada, Rakka'dan farklı olarak IŞİD'in değil, El Nusra Cephesi'nin kontrolündeydi.