Mesut ZEYREK / KÖLN, ()-Türkiye'deki genel seçimler için yurtdışında oy kullana işlemleri devam ederken, şimdiye kadar 707 bin kişinin oy kullandığı bildirildi. UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik düzenlediği basın toplantısında seçimlere katılımın beklenildiği gibi yüksek olduğunu ve yurtdışından kullanılan oyların seçim sonunda bir milyonu aşmasını beklediklerini söyledi.

Köln'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere 8 Mayıs tarihi itibariyle yurtdışındaki vatandaşlarımız oy kullanmaya başladılar. Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Belçika, Danimarka, Avusturalya ve KKTC'de de 20 gün önce oy kullana işlemleri başlamıştır. 16 Mayıs'tan itibaren ABD'de oy verme işlemleri başladı. Halen 552 bin seçmenin bulunduğu ülkelerde oy verme işlemi başlamamıştır. Bunların içinde en önemlisi ise 240 bin seçmene sahip Hollanda'dır. Hollanda'da oy verme işlemleri 29 Mayıs'ta başlayacaktır, 31 Mayıs'a kadar üç gün boyunca saat 10:00 ila 19:00 arasında sürecektir. Orada iki merkezde oy verme işlemleri gerçekleşecek. Her merkezde 50'nin üzerinde sandık bulunmakta ve bir izdihamla karşılaşmamak için gerekli hazırlıklar yapılmıştır.”

Az da olsa henüz oy kullanmak için zaman olduğunu ve bir izdiham olmaması açısından oy kullanma işleminin son güne bırakılmaması gerektiğini de dile getiren Süleyman Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Dün saat 19:00 itibarıyla gümrüklerdeki oylar dahil olmak üzere yurtdışında 707 bin kişi oy kullanmıştır. Bu oyların 421 bini ise Almanya'da kullanılmıştır. Seçimlerden önce beklentimiz bir milyon civarında idi, bu son rakamlara göre önümüzdeki günleri de göz önüne alarak beklentimiz bir milyonun üzerine çıkmıştır. Geçtiğimiz 20 gün de görüldüğü gibi, oy kullanma oranı her geçen gün artmaktadır. 552 bin seçmenin bulunduğu ülkelerde halen oy kullanma işlemi başlamadığı için bir milyon 100 bin civarında oy kullanılacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca 31 Mayıs’tan sonra gümrük kapılarında 33 noktada 24 saat aralıksız oy kullanma işlemi devam edecek ve son oy verme tarihi 7 Haziran saat 17:00'de sonlanacaktır. Bir vesileyle Türkiye'de tatilde bulunan ya da iş yoğunluğundan dolayı konsolosluklarda oy veremeyen vatandaşlarımız bu sürede Türkiye'ye giderlerse bu sürede oylarını kullanabiliyorlar.”