Gülten ÖZBEY/PARİS, ()-Fatoş Güney; " Yılmaz Güney, ulusal bir temadan yola çıkarak evrenseli işledi. Burada 33 yıl sonra onun adına ödül almak, hala var olduğunun bir kanıtıdır" dedi.

Türkan Şoray'ın "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne layık görüldüğü gecede, 33 yıl önce Türkiye'ye Altın Palmiye'yi kazandıran Türk sinemasının "Çirkin Kral"ı Yılmaz Güney bir kez daha anıldı. Yılmaz Güney anısına verilen "Onur Ödülü" ,T.C. Paris Büyükelçisi Hakkı Akil tarafından Fatoş Güney'e takdim edildi.

SRP İstanbul'un, T.C. Paris Büyükelçisi Hakkı Akil'in ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile T.C.Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun desteğini alarak gerçekleştirdiği, Saim Karakale'nin Fransızca sunduğu “Paris'te Türk Sinemasıyla Randevuönun açılış gecesi Champ Elysees üzerinde yer alan Gaumont Marignan sinemalarında gerçekleştirildi.

Gecede, Türk Sineması'nın "Çirkin Kralı" Yılmaz Güney anısına, 'Onur Ödülü', T.C. Paris Büyükelçisi Hakkı Akil tarafından Fatoş Güney'e takdim edildi. Türk sinemasının bu ikinci buluşmasında Fatoş Güney, "Yılmaz Yol filmi ile 33 yıl önce ödül aldığında başta Paris olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde sinemada kuyruklar oluştu. O düşünceleri nedeniyle susturulmaya, bastırılmaya çalışıldı. 100'ün üzerinde negatifi yakıldı. Yıllarca filmleri Türkiye'de gösterilmedi. Bir nesil onun filmlerini görmedi. Düşüncelerinden dolayı hakkında 100 yıl hapis istendi. Ulusal bir temadan yola çıkarak evrenseli işledi. Burada 33 yıl sonra onun adına ödül almak, hala var olduğunun bir kanıtıdır" dedi.

Randevunun film programında yer alan Kocan Kadar Konuş filminin başrol oyuncusu Ezgi Mola ile açılış filmi Sivas'ın yapımcısı Yasin Müjdeci de sahneye çıkarak seyirciyi selamladılar.