Turan KASAP/PRİŞTİNE (Kosova), ()- KOSOVA, birkaç gündür, ülkedeki Avrupa Birliği Hukuk Düzeni Misyonu (EULEX) mensuplarının rüşvet aldıkları ve yolsuzluklara karıştıklarına dair haberler ile sarsılıyor. Vetvendosye Hareketi, “Rüşvet alan büyük balıklar EULEX içinde de var” sloganı altında bir protesto düzenledi.

EULEX içindeki rüşveti protesto etmek için yüzlerce Vetvendosye Hareketi üyesi ellerinde balık oltalarına konulan Euro'lar ile EULEX binası önüne doğru yürüdüler. EULEX binası önünde toplanan protestocular, euroların bulunduğu balık oltalarını demirlikler üzerinden EULEX binası avlusuna uzattılar. EULEX binası duvarlarına ise “AB-EULEX rüşvetçileri” yazıları yazıldı. Protestocular duvarlara balık ağları koyarak, euroları yerleştirdiler. Ardından bir açıklamada bulunan Vetvendosye Hareketi Genel Sekreteri Dardan Moliçay, “6 yıl önce çalışmaya başlayan Avrupa Birliği (AB) Hukuk Misyonu EULEX’in , Kosova Hükümetindeki rüşveti aydınlatacağını beklerken, EULEX içindeki bazı savcılar, Kosova’daki rüşvetçilerden daha büyük rüşvetçi çıktı” dedi.

Moliçay, EULEX içinde rüşveti durdurmak için Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ı göreve davet etti. 2 saat süren protesto olaysız sona erdi.

PROTESTODAN HEMEN SONRA CATHERİNE ASHTON OFİSİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Avrupa Birliği'nin (AB) geçen yıldan bu yana Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX içinde yolsuzluklara ilişkin şüphelerden haberdar olduğunu ifade edilirken, Catherine Ashton ofisi tarafından basına dağıtılan yazılı açıklamada, 2013 yılından bu yana EULEX yetkilileri ile Kosova hukuk otoriteleri ile birlikte yolsuzluk iddialarının araştırıldığı belirtildi.