Merkezi ABD'de bulunan araştırma şirketi PEW'in yaptığı ankete göre, Türkiye'de IŞİD'e yüzde 73’lük bir çoğunluk olumsuz bakarken, IŞİD’e olumlu yaklaşanların oranı ise yüzde 8 oldu. Yüzde 19’lük kısım ise araştırmada fikrini beyan etmedi. Türkiye’de 927 kişi üzerinde yapılan araştırmada her ülkede 2015 yılında seçilen örneklem sayıları nüfusa göre değişiyor. Araştırmada katılımcılara “olumlu, olumsuz ve fikrim yok” olarak üç seçenek sunuldu ve bu seçenekler üzerinden yüzde oranları hesaplandı.

Araştırma şirketinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, Lübnan, İsrail, Ürdün, Filistin, Endonezya, Nijerya, Burkina Faso, Malezya Senegal ve Pakistan’da yaptığı ankette katılımcılara ''IŞİD'e sempati duyuyor musunuz?'' sorusu yöneltildi.

IŞİD’E EN AZ SEMPATİ DUYAN ÜLKE ISRAİL

Araştırma sonuçlarında Türkiye’nin de dahil olduğu hiç bir ülkede IŞİD'e karşı olumlu yaklaşanların sayısı yüzde 15'i geçmedi. En yüksek oran yüzde 14 ile Nijerya olurken, bu sırayı yüzde 11 ile Senegal ve Malezya takip etti. Türkiye yüzde 8 ile listenin altıncı sırasında yer aldı. Amerikan araştırma şirketi PEW’in anketinde İsrail ise yüzde 1 ile IŞİD’e en az sempati duyan ülke olarak değerlendiriliyor. Ürdün ise yüzde 3 ile İsrail’i takip ediyor.

Lübnan'daki Müslümanların neredeyse tamamı IŞİD'e olumsuz baktıkları yanıtı verirken, Pakistanlıların yüzde 62'si herhangi bir fikrim yok yanıtını verdi.

Araştırma şirketinin anket raporunda aynı sorunun batılı ülkelerde sorulmadığı ancak 15 batı ülkesinde yaşayan insanların yarısından fazlasının IŞİD'i uluslararası bir tehdit olarak gördüğü bilgisi yer aldı.

PEW'in raporuna göre, geçtiğimiz hafta Paris'te meydana gelen saldırılardan önce Fransız halkının yüzde 71'i IŞİD tehdidinden endişe ettiklerini belirtmişti. Aynı raporda bu endişenin İspanya'da yüzde 77, Almanya'da yüzde 70, İtalya'da yüzde 69 ve Amerika'da yüzde 68 oranında olduğu kaydedildi.

IŞİD’e olumlu bakış sıralaması (Yüzde/Küçükten büyüğe):

1- Lübnan: 1’den az

2- İsrail: 1

3- Ürdün: 3

4- Endonezya:4

5- Filistin:6

6- Türkiye: 8

7- Burkino Faso: 8

8- Pakistan: 9

9- Malezya: 11

10-Senegal: 11

11-Nijerya: 14