DIŞ HABER-

-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin KKTC’de

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin KKTC’ye günübirlik ziyarette bulundu. Bakan Bilgin ilk olarak Cumhuriyet Meclisine giderek Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Sibel Siber ile görüştü. Daha sonra ise KKTC Başbakanı Özkan Yorgancı tarafından kabul edilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, KKTC ile olan ilişkilerinin herhangi bir başka ülke ile kıyaslanamayacak kadar köklü ve özel olduğunu söyledi. Bilgin, KKTC'nin gelişip güçlenmesi için, hayata geçirilen ve geçirilecek olan büyük çaplı projelerin, sağlam ve dinamik bir ekonomik yapıyı da güçlendireceğini kaydetti.

TÜRKİYE İLE KKTC ARASINDA SİVİL HAVACILIK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLU İMZALANDI

Daha sonra KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile bir görüşme yapan Bakan Bilgin, görüşmenin ardından iki devlet arasında sivil havacılık konusunda işbirliği protokolü imzaladılar. Protokolün imzalanmasının ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi, protokolle ilgili bilgi verdi, soruları yanıtladı. İşbirliği protokolü, KKTC Sivil Havacılık makamı tarafından talep edilmesi halinde, TC Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kendi mevzuatı dahilinde KKTC havacılık faaliyetleri için yapacağı yetkilendirmenin KKTC Sivil Havacılık Dairesi tarafından tanınmasını öngörüyor. Protokol ile lisans, tescil, uçuşa elverişlilik, pilot lisansları, terkin gibi KKTC Sivil Havacılık Dairesi’nin veremeyeceği yetkilendirilmeler, TC Sivil Havacılığı tarafından yapılabilecek.

ERCAN VE GEÇİTKALE İÇİN MANİA HARİTALARI… GÖREREK UÇUŞ İÇİN İŞBİRLİĞİ

Uçuş okulları TC tarafından yetkilendirilecek ve böylelikle uluslararası standartlar yerine getirilmiş olacak. Ayrıca, VFR (görerek uçuşlar) ve balon gibi konularda işbirliği yapılacak. Ercan ve Geçitkale havalimanlarının mania haritaları hazırlanacak, sivil havacılık personelinin Türkiye’de eğitilmesi sağlanacak. Sivil havacılığın tüm alanlarında yoğun bir işbirliği sağlanacak ve tüm bunlar KKTC Sivil Havacılık aracılığıyla yapılacağı için bilgi, deneyim ve tanınırlık artacak.

TAÇOY “İŞBİRLİĞİ YAPILACAK”

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, protokolün imzalanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, Feridun Bilgin ile yatırımlar, karayolları, e-devlet, denizcilik, havacılık gibi çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyerek, “Anavatan Türkiye’nin yanımızda olmasının mutluluk ve gururunu taşıyoruz” dedi. İmzalanan protokolle sivil havacılık ve eğitim programları konusunda işbirliği yapılacağını belirten Taçoy, ülkede iklimin havacılıkla ilgili eğitimlerin yapılmasına elverişli olduğunu, bir sektör oluşturulabileceğini, buna yönelik çalışmalar başlatılabileceğini ifade etti.

BİLGİN “TÜM PROJELERİN DETAYLARI ELE ALINDI”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, TC ile KKTC arasındaki ekonomik ve mali işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen ekonomik programların meyvelerini birer birer verdiğini, bu sonuçları görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti. Türkiye ile KKTC arasında ilişkilerin herhangi iki ülke arasındaki ilişkiden çok farklı anlam ve önem taşıdığını söyleyen Bilgin, bugün, iki bakanlık olarak yürütülen tüm projelerin detaylarını tekrar ele alma fırsatı bulduklarını ifade etti. Bilgin, ulaştırmanın bütün sektörlerinde gelişmeleri ele aldıklarını, yeniden değerlendirmeler yaptıklarını belirterek, imzalanan protokolün KKTC’de sivil havacılığa yönelik gelecekteki faaliyetlere önemli katkılar sağlamasını temenni etti.

SORULARI YANITLADILAR

Bir gazeteci tarafından, Rum tarafının güven artırıcı önlemler çerçevesinde Rum Hava Trafik Kontrol Merkezi ile Ankara arasında koordinasyon sağlayacak bir telefon hattı kurulması önerisine Türkiye’nin nasıl baktığının sorulması üzerine Bakan Bilgin, “KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilere olumsuz yansıması olacak herhangi bir durumun söz konusu olamayacağını, yapılan önerinin bu çerçevede değerlendirileceğini” belirtti. Türkiye’nin kendi hava sahasında Ercan’a tahsis ettiği bölgede yapılan uçuşlardan elde edilen gelirin Türkiye Hava Meydanları’na gittiği, bu paranın ödenmediğine yönelik bir soru üzerine de Bakan Bilgin bu konuda talep olması halinde konunun konuşulabileceğini söylerken Bakan Taçoy da buradan elde edilen gelirle “Smart Control Sistemi”nin oluşturulduğunu kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Bakan Bilgin’in KKTC başbakanı ile görüşmesi

KKTC Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile görüşme protokol imza töreni ve basın açıklaması

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber İle Bakan Feridun Bilgin İn Görüşmesi

Haber – Kamera Ali RUHLUELLEFKOŞA