DIŞ HABER –

Ersin ARSLAN / STOCKHOLM, ()

Türkiye-AB zirvesi İsveç televizyonları ile yazılı basın organlarında haber ve yorumlarla geniş olarak yer aldı.

İsveç televizyonu SVT internet sayfasındaki zirve haberini dün gece yayınlanan Agenda adlı haber programında konuşan Güvenlik ve Gelişme Politikaları Enstitüsü uzmanı Halil Karaveli’nin sözlerini başlığa taşıyarak ‘’Türkiye sığınmacıları şantaj silahı olarak kullanıyor ’’ biçiminde duyurdu.

Sabah gazetelerinden Dagens Nyheter tam sayfa duyurduğu haber yorumunda ‘’Sert eleştirilere karşın AB ile Türkiye arasında daha sıkı ilişkiler ‘’başlığını kullandı. Haberde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AB’nin Türkiye ile yakın ilişkiler başlatmasından memnun olduğu belirtildi. Türkiye’de politik ortamın gergin olduğuna dikkat çekilen yorumda ‘’Bu nedenle AB ile varılan anlaşma çok hassas’’ değerlendirilmesi yapıldı.

Yine etkin sabah gazetelerinden Svenska Dagbladet ise ‘’AB zirvesi Türkiye’nin başarısı” başlığını kullandığı haberinde ‘’ Türkiye sığınmacıları AB sınırlarına gelmeden durdurup sınır dışı edecek. Karşılığında AB ile zirve toplantıları yapılıp üyelik görüşmelerinde yeni sayfa açılacak. Türkler ayrıca 3 milyar Euro alıp, AB’ye vizesiz girecekler’’ denildi.