Ünsal TURAN / KOPENHAG () - Danimarka parlamentosunun ilk Türk ve göçmen asıllı kadın milletvekili olma özelliğini taşıyan Sosyal Demokrat milletvekili Yıldız Akdoğan, ’ya yaptığı özel açıklamada, annelere seslenerek “Oğlan çocuklarınızla yakından ilgilenin ve onlara da kızlarınız gibi evde iş yaptırın” dedi.



DANİMARKA’da 2007 genel seçimlerde, ülkenin ilk Türk ve Göçmen asıllı kadın milletvekili olarak meclise girme başarısını gösteren AB uzmanı Yıldız Akdoğan, aracılığı ile annelere seslenerek, erkek çocuklarına da kız çocukları gibi evde iş yaptırmaları çağrısında bulundu. Akdoğan bu çağrının yanlış anlaşılmaması gerektiğini belirterek, amacının, erkek çocuklarını sokaklardan ve bazı aşırı uçların elinden kurtarmak, ileride yapacakları evlilikte eşlerine yardımcı olmaya alışmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Akdoğan, çocukların ve gençlerin iyi bir hayat kurabilmeleri için anne ve babasının zamanında ve yeterli ilgiyi göstermesi gerektiğini belirterek “Yakında seçim var. Benim aile politikası üzerine dayanan bir programım ve yoğun çalışmam var. Hükümetin bu konuda yeni çalışmalar yapmasını, girişimlerde bulunmasını istiyorum. İkincisi de tolerans ve diyalog üzerine. Çocuklarımızı ve gençlerimizi radikal gruplardan nasıl uzaklaştırabiliriz konusu üzerinde duruyorum. Başbakan her an seçim kararı alabilir onun için hazırlıklar başladı. 8 Mart kadınlar gününde bir köşe yazısı yazmıştım ve orada bütün yabancı kökenli annelere seslenerek, çocuklarına, özellikle erkek çocuklarına sahip çıkmaları, onlarla ilgilenmeleri, erkek çocuklara da ev işleri yaptırmaları çağrısında bulundum. Çünkü böyle bir durumda hem geleceğin gelinine hem de kızlarına ve oğullarına yardımcı olmuş olacaklar. Bu şekilde gençler aşırı uçlardan korunacaklar. Çocuklara anne ve babalar tarafından ciddi bir şekilde değer verilirse bu çocuklar ve gençler yollarını daha kolay ve iyi yolda çizebilirler. Maalesef bazı ailelerde görüyoruz. Gece geç saatlerde çocuklar sokaklarda dolaşıyorlar. Sokaklar suç işleyen gruplarla ve radikal gurupların üyeleriyle dolu. Yani tehlike onları bekliyor. Onun için aynı şartları erkek çocuklarına da koşmalarını istiyorum” dedi.



Çağrısının gençleri hem evde tutmak hem de gelecekte yapacakları evlilik hayatına alıştırmak olduğunu belirten Akdoğan, asıl uzmanlık alanının AB ve AB-Türkiye ilişkileri olduğuna dikkat çekerek “Benim uzmanlık konum AB ve Türkiye-AB ilişkileri, Ortadoğu konusu. Ben Siyasal bilimler mezunuyum. Siyasal tezimi Türkiye AB üzerine yazmıştım. Dış politika benim özel alanım. Sürekli, yorumlarda bulunup, köşe yazıları yazıyorum. Buna ilaveten olarak da sosyal ve aile politikaları ile de yakından ilgileniyor, politikalar geliştiriyorum” dedi.



Yıldız Akdoğan, başta Türkler olmak üzere, Azeriler, Türkmenler, Bulgaristan Türkleri gibi Türkçe dilli seçmenlere seslenerek, seçme ve seçilme hakkında mutlaka yararlanmalarını istedi. Yıldız Akdoğan “Önümüzdeki seçim çok önemli, gerek benim, gerekse partim için dönüm noktası olacak. Partimiz iktidara geldiğinden bugüne çok güzel şeyler yapıldı. Seçmenler, bizim başladığımız yoldan devam etmemizi istiyorlarsa bana ve partime oy versinler. Onlara “lütfen sandık başına gidin, oyunuz çok önemli” diyorum. Bir oy bir oydur kaderi değiştirir, kendilerine tanınan demokratik haktan mutlaka yararlansınlar” dedi.