Kenan KARADENİZ / BANGKOK, () -TAYLAND'da iptal edilen genel seçimlerin en erken 20 Temmuz'da yapılabileceği açıklandı.

Seçim Komisyonu yetkilisi Somchai Srisuthiyakorn tarafından yapılan açıklamada, Salı günü 70 siyasi parti ile bir araya gelinerek yapılacak genel seçim hakkında görüş alışverişinde bulunacağı, sorunları tartışacakları belirtildi.

Tayland'da genel seçimler herhangi bir değişiklik olmazsa 20 Temmuz'da yapılacak. 30 Nisan tarihinde Başbakan Yingluck Shinawatra ile toplantı yapmayı planlayan seçim komisyonu, seçim gününü bir kez daha gözden geçirecek. Seçim komisyonu ve Başbakan'ın 20 Temmuz tarihini onaylaması halinde 20 gün sürecek olan kraliyet onayı beklenecek. 20 günlük süreçten sonra onay gelirse seçimin yapılabilmesi için 60 gün daha beklenmesi gerekiyor. Bu durumda da en erken tarih 20 Temmuz olarak görünüyor.

Tayland'da 2 Şubat tarihinde yapılan genel seçimde bazı şehirlerde seçimlerin yapılması engellenmişti. Daha sonra Tayland Anayasa Mahkemesi yapılan genel seçimin anayasal olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Seçim komisyonu üyelerinden birisi bugün 20 Temmuz açıklamasından sonra "Seçim Komisyonu önümüzdeki seçimin 2 Şubat seçimi gibi anayasal olmaması için önlemler almalıdır" dedi.

KK(SSA)