DIŞ HABER –

Enis AKSU / BANGKOK ()

Tayland’da ‘çocuk tacizcisi’ olarak suçlanan Kanadalı bir adam 14 ay sonra suçsuzluğunu ispatladı ancak tüm hayatı mahvoldu.

Tayland’ın Pattaya şehrinde küçük yaştaki çocuklara tacizden dolayı 42 yıl hapis istemiyle yargılanan Christopher Lee Hobbs adlı Kanadalı adam tüm ülkeye ‘çocuk tacizcisi’ olarak ilan edilmesinden 14 ay sonra suçsuz olduğunu ispat etti ama adamın tüm hayatı atılan suç sebebiyle mahvoldu.

Oley ve Fuse adlı 14 yaşın altındaki kimsesiz iki çocuk 2013 yılı Kasım ayında Çocuk Koruma Merkezi’ne başvurdu. Çocuk Koruma Merkezi standart prosedür olarak çocukların önceden yaşadıkları olayları not aldı. Kasım 2012’den itibaren ismini ‘Dave’ yada ‘Mike’ olarak belirttikleri Amerikalı bir kişi ile para karşılığı defalarca cinsel ilişkiye girdiklerini anlatan çocuklar en son Amerikalının kendilerini turuncu bir motorsiklet ile Midtown Villa adlı bir siteye götürdüğünü söyledi.

Çocuk Koruma Merkezi ‘cinsel taciz’ sebebiyle polise şikayette bulundu. Çocuklar ifadelerinde ilişkiye girdikleri kişiyi sadece Amerikalı ve sakallı diye tarif etti. Olayın detaylarını araştıran polis, üzerine turuncu bir motorsiklet kaydı olan Kanadalı Hobbs’u 42 yıl hapsi istenen zanlı olarak mahkeme huzuruna çıkardı. Çocuklar resmi gösterilen Hobbs’un kendileriyle ilişkiye giren kişi olduğunu söyledi ama daha sonra içlerinden birisi ifadesini değiştirdi. Hobbs iddiaları reddetse de mahkeme heyetini ikna edemedi.

Uzun süredir Tayland’da yaşayan ve bir inşaat şirketi için aylık 50 bin lira civarında maaşla çalışan, evli ve bir çocuk babası olan Hobbs kendisinin Midtown’da hiç evi olmadığını ve son 5 yıldır hiç sakal bırakmadığını söyledi. Daha sonra olaya müdahil olan FBI ajanları çocuklarla ilişkiye giren ve bir süre Midtown Villa’daki kiralık bir dairede kalan kişinin Amerika vatandaşı olan ve FBI tarafından çocuklara tacizden aranan Steven Strike (46) olduğunu kanıtladı. Aradan geçen 14 aydan sonra Hobbs’un Strike ile bir veya iki kez ticari görüşmede bulunduğu ve turuncu motorsikletinde bir tesadüf olduğu anlaşıldı. Strike’ın FBI tarafından Amerika’ya götürülmesinin ardından dava da düşmüş oldu ancak Hobbs insanların kendisine hala ‘çocuk tacizcisi’ olarak baktığını iddia etti. İşini ve itibarını kaybeden Hobbs Tayland polisi hakkında 100 milyon baht (yaklaşık 3 milyon dolar) maddi ve manevi tazminat davası açtı. Hobbs konuyla ilgili olarak “suçum ispatlanmamış olmasına rağmen tüm ülkeye beni tacizci olarak tanıtmak için basın toplantısı düzenlemek kolaydı. Peki neden suçsuz olduğum ortaya çıktığında tekrar bir basın toplantısı ile bunu ilan etmediler” diyerek Tayland polisine yüklendi.