Ahmet Yıldırım / Dortmund, 23 Ekim () – Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel’in gönlündeki cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un yeniden aday olmayacağını açıklamasıyla başlayan cumhurbaşkanı adayı arayışında partilerin tutumları netleşmeye başlıyor. Bild gazetesine konuşan SPD lideri Gabriel, partisinin cumhurbaşkanı adayının Dışişleri Bakanı Steinmeier olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı olacak kişinin,” Almanya’yı temsil etme kabiliyeti ve günümüzün zorluklarını bilerek, bunlara dair bir yanıtı” olmalı diyen Gabriel,” SPD’nin bu özelliklere sahip bir adayı var: Frank Walter Steinmeier” dedi.

Birlik partilerinden (CDU/CSU) şu ana kadar Steinmeier’e destek gelmemesini üzüntüyle karşıladığını kaydeden Gabriel, ne birlik partileri ne de başka partilerden Steinmeier ayarında birisinin cumhurbaşkanı adaylığı için önerilmediğini söyledi.

Uzlaşmaya açığız

SPD lideri, cumhurbaşkanlığı adayı konusunda kendi adayları kadar bu makama layık bir isim önerilirse uzlaşmaya hazır olduklarını da belirtti. Gabriel, cumhurbaşkanlığı seçiminin “siyasi pazarlığa” dönüşmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

İsmi SPD içerisinde cumhurbaşkanlığı adaylığı için dillendirilen ve parti lideri tarafından da net bir şekilde ortaya konan Steinmeier, adaylığı konusunda şu ana kadar bir açıklama yapmış değil.

Almanya’da 23 Mart 2012 tarihinde seçilen 11. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, sağlık sorunları ve yaşını gerekçe göstererek yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Gauck’un yerine geçecek olan yeni cumhurbaşkanı, 12 Şubat 2017 tarihinde Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi Temsilcileri tarafından bir araya gelen Federal Meclisler Kurulu’nun (Bundesversammlung) bin 260 üyesi tarafından seçilecek. Bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için en az 631 oy alması gerekiyor. Hiçbir siyasi partinin Federal Meclisler Kurulu’nda cumhurbaşkanını seçecek çoğunluğu bulunmuyor.