Siyamend Kaçmaz / Rusya, 27 Eylül () - Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Türk meslektaşları ile müzakerelerin bu hafta da devam ettiğini ve Rusya Enerji Bakanlığı’nın Ekim ayı ortasında Türk Akımı boru hattı projesi ile ilgili hükümetler arası anlaşmaya varılacağını beklediğini söyledi.

Novak, Rossiya 24 televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şu anda Türk Akımı’nı hayata geçirmek için çok aktif bir çalışma devam ediyor. Geçen hafta Enerji Bakanlığı ve Gazprom’dan oluşan bir delegasyon Türkiye’deydi ve hükümetler arası anlaşma ve yol haritası ile ilgili Türk partnerleri ile çalıştılar. Bu çalışma devam ediyor ve bu hafta da görüşmeler sürdürülüyor. Umuyorum ki Ekim ortasında belki de biraz daha erken proje ile ilgili hükümetler arası bir anlaşmaya gideriz” dedi.

Daha önce Gazprom’dan yapılan bir açıklamada Türk Akımı ile ilgili ilk izinlerin alındığı ve pratikte projenin hayata geçtiği belirtilmişti. Yine Enerji Bakanı Novak bu ayın ortasında Rus haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada projenin ekim ayında imzalanacağı ve şuanda hükümetler arası anlaşmanın dokümanlarının hazırlandığını ve yol haritasının belirlendiğini söylemişti.

Hatırlanacağı üzere 1 Aralık 2014’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyareti sırasında BOTAŞ ve Gazprom arasında Türk Akımı ile ilgili bir memorandum imzalanmıştı. Anlaşmaya göre boru hattının 660 kilometrelik kısmı eski Güney Akımı projesi koridorunda, 250 km’lik kısmı ise Türkiye’nin Avrupa yakasından geçecek. Türk Akımı’ndan geçecek olan Rus gazının ilk etapta Türkiye’nin talebini karşılamak için düşünüldüğü belirtilmişti.