Gülten ÖZBEY / PARİS, () - PARİS'TE Fethullahçı Terör Örgütü'nün düzenlediği darbe girişimine karşı Türk Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Republique Meydanında ortak bildiri okuyarak, Fransız medyası ve kamuoyundaki Türkiye karşıtı algıyı eleştirdi.

Paris Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Fransa Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Uluslararası Eşitlik Adalet ve Barış Konseyi (COJEP), Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) temsilcileri bildiriye katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ile meydanda toplanan STK temsilcilerinin Paris Polis Merkezi'nden resmi izin ile gerçekleştirdikleri basın açıklamasına, Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ve Konsolos Müslüm Aygün de katıldı.

Republique Meydan'ında, bildiriyi tüm STK'lar adına MÜSİAD Paris Başkanı Hakan Kalaycı okudu. Açıklamada, "Türkiye'de ordu içerisindeki Fethullahçı Terör Örgütü'ne ait azınlık bir grup tarafından darbeye teşebbüs edilmiştir. Komuta zinciri içerisinde olmayan cuntacı bir grup, yetkilerini aşıp, yönetimi ele geçirmiş oldukları yönünde bir bildiriyi zor kullanarak, devlet kanalı TRT'yi basarak, kamuoyu ile paylaşmıştır. Silah zoru ve algı operasyonları ile insanların korkutulmaya çalışıldığı bu darbe teşebbüsü, Türk halkının cesareti ve dik duruşu sayesinde bertaraf edilmiştir. Bu terör eylemi demokrasiye, insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenine karşı yapılmış bir darbe girişimidir" denildi.

Dünyanın her yerinde Türkler birlik oldu

“Parti aidiyetini, siyasi görüşünü, etnik kökenini ve dini eğilimlerini bir tarafa bırakarak bütün milletimiz sokağa çıkmış, demokratik ve hür bir toplumda yaşama mücadelesi vermiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi darbeciler tarafından bombalandığı halde, AK Parti, CHP, MHP ve HDP milletvekilleri bombalar altında tek vücut halinde bu kalkışmaya net tavır koyarak demokrasiye sahip çıkmış ve ortak bir bildiri yayınlanmıştır. Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu dikkat çekilmiştir. Bu ahlaksız girişim, halkımızın yüksek sağduyusu ve darbecilere geçit vermemek için sergilediği direnişle sonuçsuz kalmıştır. İnsanlarımız sadece Ankara'da ve İstanbul'da değil, Türkiye'nin her bölgesinde, aynı zamanda, Berlin, Paris, Washington, Londra ve dünyanın diğer kentlerinde sokaklara çıkarak barışçıl bir şekilde halkın egemenliğini vurguladıkları, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde haykırdıkları dile getirildi. Demokrasiyi, hukuku ve özgürlükleri askıya alan, vatandaşlık haklarını çiğneyen darbe girişimi karşısında milletimizin sağduyulu tutumu takdire şayandır" denilen açıklamada, "Cuma gününden bugüne kadar Fransız basınındaki çıkan tek taraflı ve doğruluğu teyit edilmeyen, Türkiye karşıtı, örneğin askerlerin kafasının kesildiği, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Almanya'ya iltica talebinde bulunduğu, sadece İslami kesimin sokaklarda tepki gösterdiği gibi bir algı verilmesi, biz Fransa'da yaşayan Türk toplumunda büyük üzüntü yaratmaktadır. Tepkilerin sadece hukuk çerçevesi içerisinde kalmasını savunuyoruz. Fransız basının Türkiye ile yaşanan sıkıntıları sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kimliğine indirgemesini, tepki verenlerin sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan yanlısı olarak lanse edilmesini doğru bulmuyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, demokratik bir hukuk devletidir. Anti demokratik girişimde bulunanların hukuk çerçevesinde yargılanıp hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyoruz. Bu vesileyle Türkiye'mize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu tarz utanç verici darbe girişimlerinin artık kimsenin aklının ucundan bile geçemeyeceği bir demokratik kültürün dünyada herkes tarafından sahiplenilmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte vatanı için hayatını kaybeden şehitlerimize Allahtan rahmet, Türk halkına başsağlığı diliyoruz. Gazilerimize ise acil şifalar diliyoruz" denildi.