Ünsal TURAN/KOPENHAG, () - DANİMARKA Parlamentosu'ndaki siyasi partiler radikalizmle mücadele planı üzerinde anlaşmaya vardı. Hükümetin planına göre radikalizmle mücadele için 60.9 milyon kron ödenek ayrılırken, imamlar mücadelede dışarıda tutulacak.
Danimarka Parlamentosu'ndaki siyasi partiler, Radikalizmle mücadele planı üzerinde anlaşmaya vardılar. Paris'te meydana gelen saldırılan ardından hazırlanan plana göre, Radikalizmle mücadelede ilk etapta 60.9 milyon kron (9.2 milyon Euro) para harcanacak. Ülkedeki İmamlar ise mücadele planının dışında tutulacaklar. Adalet Bakanı Mette Frederiksen, mücadele planı çerçevesinde Müslüman asıllı göçmen gençlerin aşırı uçlara kaymalarının önleneceğini, telefon, mail, sosyal medya gibi haberleşme araçlarının kontrol altında tutulacağını söyledi.
Arhus Üniversitesinden Rektör Line Lerche Mörck, İmamların mücadele planı dışında tutulmalarının yanlış karar olduğunu belirterek, "İmamlar Müslümanlar için önemli insanlar. İmamları planın dışında tutmak geri tepki yaratır. Bir taraftan İmamların önemli olduğunu söyleyeceksiniz, diğer taraftan mücadele planının dışında tutacaksınız. Bence bu plan yürümez" dedi.
Adalet Bakanı Mette Frederiksen ise, bazı gençlerin Suriye ve Irak'a giderek IŞID cephelerinde savaşmasının gizli servis PET tarafından önlendiğine dikkat çekerek "PET'in yetkileri arttırıldı. Bundan böyle Radikal gruplar üzerindeki kontroller artacak. Orta Doğu'ya giderek IŞID veya El Kaide cephelerinde savaşan gençlerin Danimarka vatandaşlıkları ellerinden alınacak ve vatan hainliği ile yargılanacaklar. Ayrıca PET'in elindeki ekonomik imkanlar da arttırıldı. Bundan böyle gençlerin Radikal gruplar tarafından kandırılmalarının önüne geçmek için, daha çok teknik takip, arama, soruşturma yapılacak ve gençlerle daha iyi diyaloglar kurularak, kendilerini bekleyen tehlikeler anlatılacak" dedi.
Hükümetin Radikal dincilerle mücadele planı konusunda Türk camileri ve imamlarından ses çıkmazken, ülkede Katar destekli ilk ve en büyük Minareli cami İmamı Mohammed Ali Blaoo, imamların dışarıda tutulması ile mücadelenin başarılı olamayacağını öne sürdü.
Öte yandan Kopenhag'ın Norrebro semtindeki Katar destekli Caminin Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olduğunu öne sürüldü.