Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katar'da düzenlenen Rusya, ABD ve Körfez ülkeleri dışişleri bakanları görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in IŞİD ile mücadele planını anlattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rus lider uluslararası hukuki kurallar temelinde Suriye, Irak ve bölgenin diğer ülkelerindeki teröristlere karşı güçlü bariyer oluşturmak amacıyla geniş terör karşıtı cephenin kurulmasını teklif ediyor."

Kommersant gazetesinde yer alan habere göre, Moskova "elinde silahla terör tehdidine karşı çıkanlar" ve teröre karşı mücadelede aynı fikirde olanlardan oluşan bir koalisyon oluşturulması gerektiğini düşünüyor. Lavrov, "Bu koalisyon Suriye ve Irak ordularını kapsıyor" dedi. Lavrov, Putin'in bu yönde düşündüğünün altını çizdi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye konusundaki tavrını eleştirdi ve bu konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye ilettiğini belirtti. Lavrov şu şekilde devam etti:

"ABD, 1 yıl önce IŞİD ile mücadele için Irak ve Suriye'de koalisyon kurduğunu açıkladığı zaman Washington Irak hükümetinin onayını aldı, fakat Suriye'nin başkenti Şam'ın fikrini sormadı. Biz o zaman bu yolun yanlış olduğunun altını çizmiştik."

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD'nin adımlarının IŞİD ile mücadelede tek bir cephe oluşturmaya engel olduğunu, Suriye muhalefetini havadan destekleme stratejisinin terör ile mücadeleyi daha da zorlaştırdığını vurguladı. Bakan, "Komşu ülkelerde Amerikalı uzmanların askerleri hazırlaması bu askerlerin karşı tarafa geçmeleriyle sonuçlandı" dedi.

Moskova'nın tavrının Washington tarafından istenilen yanıtı almadığını belirten Lavrov, "ABD'nin tavrını değiştirmeyi başaramadım. Bu konuda kesinlikle fikir ayrılığı yaşıyoruz" diye konuştu.

LAVROV, ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (Association of Southeast Asian Nations - ASEAN) çerçevesinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldiği bildirildi.