Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA () - Rusya Devlet Duması Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD ile Rusya'nın ekonomik savaşında taraf tuttuklarını bildirdi.

Komite Başkanı Puşkov sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kredi derecelendirme kuruluşları ABD'nin Rusya'ya karşı açtığı ekonomik savaşta taraf tutuyorlar" ifadesini kullandı.

Puşkov, kredi derecelendirme kuruluşlarının "bağımsız" notlarının ABD'nin açıklamaları ile senkronize olduğunu belirtti. Puşkov, "Bu değerlendirmelerin %80'i politikadan ibaret" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) Rusya'nın BBB- olan kredi notunu "yatırım yapılamaz" seviye olarak kabul edilen BB+'ya indirmişti. Böylelikle, Rusya'nın kredi notu Bulgaristan, Endonezya ve Türkiye ile aynı seviyeye gelmişti.

-S&P'nin Moskova'nın notunu düşürme kararı yatırımları etkilemeyecek

Moskova Belediye Başkanı'nın şehir planlaması ve inşaattan sorumlu yardımcısı Marat Husnullin, Moskova'nın Standard & Poor's kredi derecelendirme kuruluşunun başkentin notunu düşürmesine rağmen eskiden olduğu gibi büyük yatırım potansiyeline sahip olduğunu bildirdi.

30 Ocak'ta kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Rusya'nın kredi notunun ardından Moskova, St. Petersburg ve bazı Rus bölgelerinin döviz üzerinden uzun vadeli kredi notlarını "BBB-"den "BB+" ya düşürdüğünü ve tahminlerin negatif olduğunu bildirmişti.

Husnullin konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, "Moskova'da yatırım hacminin çoğunu ruble oluşturuyor. Yabancı sermayenin payı yıldan yıla değişse de, her zaman iç yatırımlar üstün gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı Husnullin, kredi notunun düşürülmesinin dolaylı olarak inşaat sektörünü etkileyebileceğini kaydetti. Fakat Husnullin 2015 yılında inşa edilecek gayrimenkulün 2014 ile aynı seviyede olmasını beklediğini ve yaklaşık 9 milyon metrekare alanın inşa edileceğini belirtti.

İnşaat sektörünün gelişimini etkileyen bir diğer faktörün ipotek kredileri olduğunu söyleyen Husnullin şöyle devam etti:

"İpotek kredisi devletten destek görürse, insanlar kredi almaya, inşa etmeye ve konut satın almaya devam ederler."