ŞAM, (DHA) - Vatan Partisi (VP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve beraberindeki 13 kişilik heyet Başer Esad'ın davetlisi olarak gittikleri Şam'da Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat ve bakanlık üst düzey bürokratları ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğu Perinçek şunları söyledi:

"Okyanuslar ötesinden bizi duysunlar. Himalaya Dağları'ndan bizi duysunlar. İnsanlığın kalbi bugün Suriye'de çarpıyor. Suriye'de barış, dünyada barışın anahtarıdır. Suriye'ye dışarıdan terör ihraç edildi. Suriye'de bir iç savaş çıkarıldı. Çıkaranları biliyoruz. Okyanus ötesi ve İsrail. Suriye devleti ve halkı, Beşar Esad önderliğinde bu saldırıya aslanlar gibi direndi. İnsanlık için direndi. Hepimiz için, bütün dünyanın mazlum halkları için direndi. Amerika bu medeniyet topraklarında yenildi. Artık bunu kabul etmelidir. Suriye'yi bölemediler ve bölemeyecekler. Suriye'nin kuzeyinde Barzanistan'dan Akdeniz'e doğru ikinci Barzanistan açmak istediler. Başaramadılar. Buradan ABD ve Avrupa'ya ve büyük devletlere sesleniyoruz. Elinizi Ortadoğu'dan, bizim ülkelerimizden çekin. Buralarda yangın çıkarttınız ve kundaklayanlara da, Suriye'nin komşularına da sesleniyoruz; Suriye'yi yakan komşularını da yakar. İşte Türkiye Suriye'ye terör ihracının sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Ve Şam'dan bütün dünyaya ilan ediyoruz Türkiyemizi kesinlikle böldürtmeyeceğiz, herkes bilsin bunu. Ve yine bilsinler, büyük devrimci Atatürk önderliğinde kurduğumuz Cumhuriyeti yıkacak bir güç tanımıyoruz."

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Suriye'deki terör faaliyetlerinin hem Suriye, hem de Türkiye'nin menfaatleri için bir an önce durması gerektiğini belirterek, heyetin bu ortak amaçta birleşen farklı siyasi akımlardan oluştuğunu söyledi. Suriye'nin bugün dışarıdan getirilen bir terörle karşı karşıya olduğunu kaydeden Şener, 83 ülkeden özel yetiştirilmiş, çoğu ruh hastalarından oluşan terörist grupların sosyal düzeni bozmak için savaştığını söyledi.

İzmir Bağımsız Milletvekili Birgül Ayman Güler, Suriye'nin terör ihracatı, kara propaganda ve insanlık dışı bir ambargoya maruz kaldığını belirtti. Güler, "Suriye hakkında kara propaganda karşısında Suriye gönüllüsü olacağız, tıbbi malzemeleri bile kapsayan, insanlık dışı ambargonun kaldırılması için mücadele edeceğiz" dedi.

HEYET SURİYE'NİN BAŞ MÜFTÜSÜ BEDRETTİN AHMET HASSUN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Müftüsü sıfatını taşıyan Bedrettin Ahmet Hassun, heyeti Suriye üzerine yayılan yalanları yararak geldiniz sözleriyle karşıladı. Hassun, “Biz hiçbir zaman İslam Devleti sıfatını kullanmadık. Emevi Devleti, Abbasi Devleti, Osmanlı Devleti dedik. Çünkü bunlar devletti, dünyaya aitti. Sultanlar kardeşlerini iktidara gelmesin diye öldürttü, İslam adına değil dedi. Hassun, Ben laik bir müftüyüm. Din ve siyasetin ayrılması taraftarıyım. Bana 'Şii misin, Sünni misin' diye sorduklarında 'Müslümanım' derim. Müslümanlık birleştirir, mezhepler ise topluma hakim olmak için din cübbesi altında yaratılan siyasetlerdir" dedi.

Kendisini; tüm Suriyelilerin, hem Müslümanların, hem Hıristiyanların, hem de ateistlerin müftüsü olarak gördüğünü belirten Hassun, Türkiye ve Suriye gibi ülkelerin var olmak için laikliğe mecbur olduğunu söyledi. Bunun üzerine Perinçek, "Atatürk'ün hayalindeki müftü sizsiniz. Sizi dinlerken Suriye halkını kıskandım. Siz, Büyük Önderimiz Atatürk'ün hayal ettiği müftüsünüz" dedi. Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da farklı mezheplerin barış ve hoşgörü içinde yaşaması için laikliğe mecbur olduğunu belirten Perinçek, "Size söz veriyorum Türkiye'de laikliği sağlamlaştıracağız. Ülkemizi ABD'nin piyonlarından kurtaracağız" diye konuştu.