Almanya’da geçtiğimiz Ekim ayından bu yana gösteriler yapan İslam karşıtı Pegida, hareketin basın sözcüsü Kathrin Oertel ve 4 ayrı üst düzey yöneticisinin daha istifalarının ardından, 2 Şubat Pazartesi günü Dresden‘de yapacağı gösteriyi iptal etti. Frankfurter Allgemeine gazetesinin Dresden belediye yetkililerine dayanarak verdiği haberde, iptal kararının belediyeye ulaştığı aktarıldı. Belediye yetkilileri iptal nedeni konusunda açıklama yapmazken siyaset bilimciler Pegida’da başlayan kargaşayı Pegida adına “sonun başlangıcı“ olarak gösteriyor.

PEGİDA İÇİN SONUN BAŞLANGICI

Alman Haber Ajansı DPA’ya değerlendirmelerde bulunan Berlinli siyaset bilimci Hajo Funke, Pegida açısından gelecek görmediğini söyledi. Funke,”Bu Pegida açısından sonun başlangıcı. Hareketin insanlarda ilk başta oluşturduğu ilgi çoktan dağıldı. Kendi içerisinde de anlaşmazlıklar iyice ortaya çıkan bir örgütün ayakta kalması çok zor. Bu gelişme demokrasi açısından ve dışlanmaların son bulması bakımından önemli bir gelişme” diye konuştu.

Sosyal medyada paylaştığı Hitler pozu ve yabancı düşmanı ifadeler nedeniyle hakkında Dresden Savcılığınca soruşturma başlatılması üzerine, geçen hafta Pegida'daki tüm görevlerinden istifa eden hareketin lideri Lutz Bachmann’dan sonra, Pegida’nın basın sözcüsü Kathrin Oertel ile birlikte 4 üst düzey yöneticinin de Pegida’dan bugün (Çarşamba) ayrıldığı açıklanmıştı.