Esma Çakır - Roma / - KATOLİK Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak 28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaretin programı açıklandı. Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı söz konusu ziyaretin, Ortadoğu’da sıcak gelişmeler yaşanırken Papa’nın Türkiye’ye gösterdiği önemin bir ifadesi olduğuna dikkat çekti.

Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, bu ülkeyi ziyaret edecek 4’üncü papa olan Francesco, 28 Kasım’da yerel saatle 09.00’da Roma Fiumicino Havalimanı’ndan hareket edecek. TSİ 13.00’da Ankara Esenboğa Havalimanı’na ulaşacak olan Papa, burada resmi törenle karşılanacak.

Daha sonra Anıtkabir’i ziyaret etmesi planlanan ruhani lider, buradan, devlet töreniyle karşılanacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçecek. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yetkililerle görüşecek olan Papa, ziyaretine ilişkin bir konuşma gerçekleştirecek.

Ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek olan Papa, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e de bir ziyaret gerçekleştirecek.

Papa, ziyaretinin ikinci gününde (29 Kasım), saat 09.30’da Esenboğa Havalimanı’ndan İstanbul Atatürk Havalimanı’na hareket edecek.

Sırasıyla Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii’ni gezecek olan Papa Francesco, Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’nde bir ayin yapacak.

İSTANBUL PATRİKHANESİ’NİN KURULUŞU AYİNİ

Aynı gün Papa’nın, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la özel bir görüşme yapacağı ve avlusunda Ortodoks Patrikhanesine de ev sahipliği yapan St. George Fener Yunan Ortodoks Kilisesi’nde ‘Ekümenik dua’ gerçekleştireceği de açıklandı.

Papa, ziyaretinin son günü olan 30 Kasım Pazar günü ise, İstanbul'daki Patrikhane’nin kuruluşuna ilişkin gerçekleştirilecek olan, yine St. George Kilisesi’ndeki ayine katılacak. Ortodoks Hristiyanların Aziz Andreas Yortusu da 30 Kasım'da yapılıyor.

Bunun ardından Papa ve Patrik Bartholomeos ortak bir deklarasyona imza atacak ve birlikte bir öğlen yemeği yiyecek.

Emerit Papa 16. Benediktus da, 2006 yılında yaptığı Türkiye ziyareti için Aziz Andreas Yortusu’nun kutlandığı günleri seçmişti.

Saat 16.45’te Atatürk Havalimanı’na hareket olacak olan Papa’nın uçağının, saat 18.40’ta Roma’ya doğru havalanması bekleniyor.

6. Paul, 2 (1967). Jean Paul ve 16. Benediktus’tan sonra Türkiye’yi ziyaret edecek 4’üncü papa olan Francesco, selefleri gibi Efes’teki Meryem Ana Kilisesi’nin ziyaret programına almadı.

ALTINCI YURTDIŞI ZİYARETİ OLACAK

2013 yılının Mart ayında göreve gelen Papa, şimdiye kadar Brezilya, Kutsal Topraklar (İsrail, Ürdün ve Filistin), Güney Kore ve Arnavutluk'u ziyaret etti. Papa’nın, 25 Kasım'da Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma yapması planlanıyor.

BÜYÜKELÇİ PAÇACI: “PAPA’NIN BU ZİYARETİ, TÜRKİYE’YE VERDİĞİ ÖNEMİ GÖSTERİYOR”

Güven mektubunu Papa’ya sunmak için bekleyen Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Katolik ruhani liderin Türkiye ziyaretini şöyle değerlendirdi: “Açıklanan söz konusu program, ayrıntılarına girilmemiş bir programdır. Bir devlet başkanı sıfatı da taşıdığından Papa’nın Anıtkabir’i ziyareti, Sayın Cumhurbaşkanı’yla bir araya gelmesi normal. Seleflerininkiyle aynı çizgide bir program. Bu, beklenen bir program. Bir de dini lider kimliği olduğundan Papa’nın, Diyanet İşleri Başkanımızı da ziyaret var.”

Ortadoğu’da şiddetin tırmandığı bir dönemde Papa’nın bu ziyaretinin,

Türkiye’ye verildiği önemi gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Paçacı,

“Bizim büyükelçiliğimiz tarafından programın hazırlanışı sırasında Vatikan tarafının, Türkiye’nin ne kadar önemli olduğu konusundaki açıklamaları var” dedi.

Papa ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teması sırasında neler konuşulacağını henüz bilmediklerini söyleyen Paçacı, “Papa’nın, şiddetin durması, haksızlıkların önlenmesi ve genel ahlaki insani değerlerin korunması konusunda açıklamaları var. Türkiye’deki görüşmelerinde de her iki taraf da bu konulara vurgular yapacaklardır. Ama biliyoruz ki Papa’nın bu konuda, en genel çerçevede şiddetin sonlandırılması konusunda temennileri var. Detayları bilmemekle birlikte görüşmeler sırasında da bu gelişir” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bu konulara ilişkin çok açıklaması olduğunu hatırlatan Paçacı, “Bunlar temaslar sırasında konuşulacaktır. Papa’nın daha önce Kutsal Topraklar’a da ziyareti oldu. Yani Müslüman dünyanın önemli merkezlerinden birine ziyareti olmuştu. Orada da Müslümanlar ve Katolikler arasında ilişkilerin geliştirmesi, insani ahlaki değerlerin korunması ve işbirliği konularında açıklamaları olmuştu” diye sözlerini sürdürdü.