DIŞ HABER - 

-“Rusya'da böyle planörlü insansız hava aracı üretilmiyor”

Siyamend KAÇMAZ / MOSKOVA ()

İnsansız hava aracı Orlan üreticisi "St. Petersburg Teknoloji Merkezi" temsilcisi Türkiye'de düşürülen insansız hava aracının kendi şirketlerine ait olduğu haberlerini yalanladı.

Rus haber ajansı Ria Novosti’nin haberine göre, şirket temsilcisi tarafından yapılan açıklamalarda, "Türkiye Genelkurmay Başkanlığı'nı kaynak göstererek sosyal medyada yer alan düşen insansız hava aracının fotoğrafları daha çok hazırlanmış bir bilgi provokasyonuna benziyor. Yayınlanan fotoğraflardaki kesinlikle Orlan değil. Rusya'da böyle planörlü insansız hava aracı üretilmiyor. Resimdeki insansız hava aracı kesinlikle uçakla vurulmamış. Çünkü cephane fırlatılması halinde kevgire dönerdi. 'Hava-hava' roketinden bahsetmeye bile gerek yok" ifadesi yer aldı.

Şirket temsilcisi, insansız hava aracını vurmadan önce Türk savaş uçaklarının pilotlarının kimi ve nasıl şekilde 3 kere uyardıklarını merak ettiğine dikkat çekti ve "Bizim Genelkurmay Başkanlığımız Suriye'de uçak ve insansız hava aracının kaybolduğuna dair tüm haberleri yalanladı. Bu açıklama en üst düzeyde Rusya Genelkurmay başkan yardımcısı tarafından yapıldı" dedi.

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı Silahlı Kuvvetleri Baş Karargahı Ana Harekat Komutanı Korgeneral Andrey Kartapolov, Türkiye'nin kendi topraklarında Rus insansız hava aracını vurduklarına dair tüm haberleri yalanlamıştı. Kartapolov, Rusya'nın tüm insansız hava araçlarının askeri binalarda bulunduğunu belirtmişti. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığı Resmi Temsilcisi İgor Konaşenkov, Rusya'nın tüm uçaklarının Suriye'de görevlerini tamamladıktan sonra birimlerine geri döndüklerini bildirmişti.