ALMANYA’nın Münih kentinde 2001 yılında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) tarafından vurulan Habil Kılıç, ölümünün 13'üncü yılında anıldı.
Münih Türk Konseyi tarafından Habil Kılıç için vurulduğu işyerinin önünde düzenlenen anma törenine kurbanlar için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlandı. NSU cinayetlerinden 5'inin Bavyera Eyaleti’nde işlendiğine dikkati çeken konsey sözcüsü Sami Demirel, şöyle dedi:
"13 yıl sonra gün yüzüne çıkan gerçekler, toplumumuzu derinden sarsmıştır. Ortaya çıkan bu gerçekler burada yaşayan göçmen, yabancı ve ilticacıların Alman hukuk devletine zaten zayıf olan güven, inancını, bir kat daha zayıflatmıştır. Sarsılan bu güveni tamir etmek hiç de kolay olmayacaktır."
Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili ve Bavyera Meclisi Fraksiyon Başkanı Margarete Bause ise NSU kurbanları için anma töreni yapılmasının öneminde dikkati çekerek, "Bu olanları Alman toplumunun unutmaması için bu anma törenleri önemlidir" dedi.
"BERABER MÜCADELE ETMELİYİZ”
Münih Başkonsolosluğu’dan Konsolos Selçuk Eke de Almanca yaptığı konuşmada, "Günümüzde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı maalesef halen problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hep beraber ortakça her türlü aşırıcılığa karşı mücadele vermeliyiz" diye konuştu.
Münih Yunan Ortodoks Kilisesi Başrahibi Apostolos Malamoussis konuşmasında Habil Kılıç’ın yakınlarının ve tüm Türklerin acılarını paylaştıklarını söylerken, "Sizin öfke ve üzüntünüzü çok iyi anlıyoruz, çünkü bizim de bir yurttaşımız NSU kurbanı oldu" dedi.
Din Hizmetleri Ataşesi Kuddusi Uysal’ın da katıldığı anma töreni Münih DİTİB Pasing Hacı Bayram Camisi Din görevlisi Abdullah Haçkalı’nın yaptığı dua ile sona erdi. 

FOTOĞRAFLI