DIŞ HABER –

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında sekizi Türk, 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yer altı (NSU) terör örgütünün davasının ikinci yılında kurbanlar dün Münih’te anıldı. Kurbanlar için yapılan saygı duruşuyla başlayan anma töreninde din görevlisi Ahmet Top’un kurbanlar için okuduğu Kuran’la devam etti. Güney Bavyera Diyanet Türk-İslam Birliği (DİTİB) Güney Bayvera Eyalet Teşkilatı’nın, Merkez Camisi’nde düzenlediği anma törenine konunun uzmanları ve vatandaşlar katıldı. Münih Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Kuddusi Uysal ve Eğitim Ataşesi Prof. Dr. İlyas Öztürk’ün de izlediği anma töreninde DİTİB Güney Bavyera Eyalet Teşkilatı Başkan Yardımcısı Aykan İnan bir sunumla dava sürecini anlattı. Davaya daha fazla ilgi gösterilmesini isteyen İnan “bu dava artık bir milli davamız haline gelmiştir” dedi.

Başkonsolosluk davayı yakından takip ediyor

Davayı ilk duruşmasından beri Münih Başkonsolosluğu adına takip eden Ercan Ayyıldız katılımcılara izlenimlerini anlattı. Ayyıldız “devletimiz bu davanın yakın takipçisidir. Adalete güveniyoruz ve suçluların hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyoruz. Şimdiye dek yaklaşık 520 tanık dinlendi, 202 duruşma geride kaldı. Gelen tanıkların bazıları ifade vermekten çekiniyor, bazıları da açık açık yalan söylüyor. Mahkeme başkanı çok titiz davranıyor. Duruşmada en çok üzüldüğüm nokta son günlerde salonda ben tek başıma Türk vatandaşı olarak bulunuyorum. Maalesef davanın ilk günlerinde duruşmalara gösterilen ilgi artık yok” dedi.

Avukat Kurt “büyük hatalar yapıldı”

Davayı başından beri yakından takip eden hukukçulardan Münihli avukat Gönül Kurt, hukuksal açıdan büyük hatalar yapıldığını söyledi. Kurt “Alman basınında büyük hatalar yapıldı. Cinayetler “döner cinayetleri” olarak adlandırıldı. Cinayetlerin mağduru olan aileler suçlu muamelesi gördü. Emniyet güçleri büyük hatalar yaptı. Anayasayı Koruma Teşkilatı bildiklerini polisle paylaşmadı. Hala bazı muhbirlerin mahkemede konuşmasına izin verilmiyor” dedi.

NSU davasına siyasal düzeyde sahip çıkılmalıdır

Tören katılan Milli İttifak’ın Saadet Partisi Milletvekili Adayı Abdulsamed Temel ise duruşmaları Türk devletinin üniversite öğretim üyeleriyle takip etmesinin yeterli olamayacağını söylerken “bu davaya biraz daha yüksek perdede, siyasal düzeyde sahip çıkılmasının insanımızı daha fazla motife edeceğini düşünüyoruz. Avrupa’daki meseleleri takip ederken Avrupa’yı, Avrupalı’yı iyi tanımak gerekmektedir” dedi.

Anma töreni, DİTİM din görevlisi Niyazi Yıldırım’ın NSU kurbanları için yaptığı dualarla sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

DİTİB Güney Bavyera Eyalet Teşkilatı Başkan Yardımcısı Aykan İnan’ın sunumu

Din görevlisi Ahmet Top kuran okurken

Münih Başkonsolosluğu NSU davası gözlemcisi Ercan Ayyıldız’ın konuşması

Avukat Gönül Kurt’un konuşması

Milli İttifak’ın Saadet Partisi Milletvekili Adayı Abdulsamed Temel’in konuşması

Din görevlisi Niyazi Yıldırım’ın dua okuması

Genel görüntüler



Kamera - Haber : Ahmet İNCEL / MÜNİH ()