Mesut ZEYREK/ ALMANYA, () - IRKÇI terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı'nın işlediği cinayetleri araştıran Thüringen Eyaleti NSU Meclis Araştırma Komisyonu nihai raporunu açıkladı.
Deutsche Welle'nin haberine göre, komisyon raporda, 1990'lı yılların sonunda Thüringen Eyaleti güvenlik birimlerinde, terör hücresinin üç ana zanlısını arama çalışmalarında korkunç hatalar yapıldığına dikkat çekti. Rapora göre, soruşturmayı yürüten kurumlar bu denli büyük hatalar yapmamış olsalardı, cinayetler engellenebilirdi.
Thüringen Eyaleti Meclisi NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Dorethea Marx yaptığı açıklamada, bu hataların terör hücresi üyesi üç kişinin 1998 yılında yeraltına inmesini kolaylaştırdığını söyleyerek bin 800 sayfalık kapanış raporunu açıklarken, 'bir felaketten ve büyük bir başarısızlık'tan söz etti. Marx, NSU üçlüsü Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschape'nin Thüringen'den çıktığını belirterek, Thüringen'in bu suçun altında ezildiğini söyledi.
8'İ TÜRK 10 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Komisyon Başkanı Marx aynı zamanda Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın kendi çalışan ve muhbirlerini korumak adına üç zanlıyı arama çalışmalarını sabote edebilmiş olduğu şüphesinin de bir kez daha altını çizdi. Dorethea Marx, 1998 yılında Jena kentinde patlayıcı maddeler ele geçirildiğinde, daha doğru hareket etmesi durumunda, olayların seyrinin farklı olabileceğini belirtti.
NSU terör hücresi 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Polis ve gizli servisler uzun yıllar üçlü terör hücresini ortaya çıkaramadı. NSU terör hücresine dair ilk bulgular, ancak 2011 yılındaki bir banka soygunuyla ortaya çıkarılabilmişti.