NEW York Times gazetesi, gazetenin 18 editörünün kaleme aldığı 'Türkiye'nin Twitter ile savaşı' başlıklı ortak yazıyı yayımladı.
Yazıda Twitter'dan Türk hükümetinin kullanıcıların bilgilerini talep etmesi halinde buna kesin olarak izin vermemesi gerektiği belirtildi. Gazete, Türk hükümetinin bu talebinin 'açıkca siyasi olarak motive edilmiş bir hareket' olduğunu yazdı.
Ortak yazıda şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'nin kavgacı başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 'topluma yönelik en büyük tehdit' olarak tanımladığı Twitter'ın kullanıcılarının da gözünü korkutmakta kararlı görünüyor. Hükümetin iki hafta süreyle Twitter'ı kapatmasının ardından şirketin üst düzey yöneticileri bu hafta Erdoğan yönetimi ile buluşarak çeşitli talepleri tartıştılar."
Türk hükümetinin Erdoğan ve ailesi dahil önemli siyasi isimleri içeren bir yolsuzluk soruşturmasıyla ilişkili sızıntıları yayınlamalarından dolayı Youtube gibi buna benzer platformalardan şikayetçi olduklarının altının çizildiği yazıda, Türkiye'de üst mahkemenin iki hafta önce Twitter yasağının kaldırılmasına karar verdiği ayrıca Twitter'ın bazı mesajları, Türkiye'de görülmesini engellemeyi kabul ettiği vurgulandı.
Yazıda Türk hükümetinin Twitter'dan Türkiye'de bir ofis açarak reklam gelirlerinin vergisini ödemesini talep ettiği de hatırlatıldı.
Yazı, Twitter'ın henüz kullanıcıların bilgilerini hükümetle paylaşma konusunda bir açıklama yapmadığı belirterek şöyle devam etti:
"Türk hükümeti Twitter'ı kullanıcı kimliklerini açıklamayı mecbur ederse şirket açıkça siyasi bir hareket olan bu girişime karşı kesinlikle güçlü şekilde direnmelidir. Buna benzer taleplere boyun eğmek Erdoğan yönetiminin, ona karşı olanlara ve siyasi karşıtlarına zulmüne yardımcı olacaktır. Gazetecileri Koruma Komitesi 'dünyanın en fazla gazeteci hapseden ülkesi' Türkiye'nin 1 Aralık itibariyle 40 gazeteciyi hapsettiğini açıkladı. Hapisteki gazetecilerin bir çoğu, muhalifleri susturmak için sık sık kullanılan terör veya diğer devlet-karşıtı suçlamalardan dolayı içerde yatıyor."

GY(SS)