EV hapsinde tutulduğu Roma’da 100 yaşında ölen Nazi savaş suçlusu Ercich Priebke’nin cenazesi, protestolar nedeniyle yapılamadı.
İtalya, Vatikan ve Arjantin’in vetosu üzerine cenaze töreni ve defin için Almanya hükümetiyle irtibata geçildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında 335 İtalyan’ın Roma’da katledilmesinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle, 50 yıl gizlendiği Arjantin’den 1995 yılında İtalya’ya iade edilen Erich Priebke’nin cenazesi, İtalya’da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Nazizme destek gösterisine dönüşmesi endişesi ve Roma’nın bu olaydan yara alan kent olması gerekçesiyle, cenazenin başkentte yapılamayacağı, Vatikan ve İtalya yetkilileri tarafından kesin dille açıklandı. Bu nedenle cenaze, aşırı sağcı ve anti-Semitik olmakla suçlanan Aziz Pio X Cemaati’nin isteği üzerine, Roma yakınlarındaki Albano Laziale kasabasına götürüldü.
CENAZE ARACINA SALDIRDILAR
Ancak buna karşı çıkan 500 kadar gösterici ile aşırı sağcılar arasında kilise önünde arbede çıktı.Polisin gözyaşartıcı gazla müdahale ettiği arbede sırasında, kilisenin rahibinin de darbelerden etkilendiği öne sürüldü. Eski Nazi subayı Priebke’nin cenaze arabasına saldıran, sert cisimler fırlatan göstericiler, ‘cellat’, ‘kasap’ ve‘katil’ diye sloganlar attı. Protestocuların öfkesi nedeniyle cenaze töreni iptal edildi. Priebke’nin avukatı Paolo Giachini bu yaşananlar üzerine, “Bundan sonrası artık devlete kaldı” dedi. Albano Laziale Belediye Başkanı Nicola Marini ise, “Tüm bunlar en kısa sürede son bulmalı” diye açıklama yaptı. Bu olayın ardından 2 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.
ALMANYA’YA BAŞVURDULAR
Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino, 335 İtalyan’ı katletmiş birisinin cenazesinin başkentte gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, Alman yetkililerle irtibata geçtiklerini, kabul edilmesi halinde Priebke’nin cenazesinin oraya transfer edilebileceğini açıkladı. Almanya’nın Roma Büyükelçiliği ise, İtalyan yetkililerin kendileriyle resmen temasa geçmediğini, bu konudaki kararın Alman hükümeti değil, sadece cenaze sahibi aile tarafından verilebileceğini söyledi.
Roma Valisi Giuseppe Pecoraro da, cenazenin kesinlikle İtalya dışına çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Naşın, bir çözüm bulunana kadar Roma yakınlarındaki Pratica di Mare askeri havalimanında tutulacağı belirtildi.
PİŞMAN OLMADI
Hitler’in kişisel muhafızlığını yapmış olan Eriche Priebke, yaptıklarından dolayı hiç pişmanlık duymadığını açıklamıştı. İtalyan partizanların Alman askerlerine düzenlediği bir saldırıya misilleme olarak 24 Mart 1944 tarihinde Roma'da, Ardeatine mağaralarında Alman askerlerince yapılan katliamda 335 İtalyan can vermişti. Bu saldırının sorumlularından Priebke, Nazi Almanya’sının yenilgiye uğraması üzerine kaçtığı Arjantin'de 50 yıla yakın gizlenmeyi başarmıştı. Priebke, Nazi suçlularını araştıran bir ABD'li gazetecinin izini bulmasıyla 1995 yılında İtalya'ya teslim edilmiş, 1998 yılında ömür boyu hapse mahkum edilmesinin ardından, ilerlemiş yaşından dolayı Roma'da ev hapsine alınmıştı.
  EÇ(GE/İD)