ALMANYA'nın Münih kentinde Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanmak üzere Fuar Merkezi'nde kurulan sandıklara oy kullanmak için gelenler oy kullanamadı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden daha önce bildirildiği gibi randevu alarak gelenlerin çoğu, ellerindeki onaylı bilgisayar çıktılarına rağmen oylarını kullanamadı. Sandık yetkilileri ellerindeki listeye göre, hareket etmek zorunda olduklarını söylerken oy kullanmaya gelenler tepki gösterdi. 54 yıl sonra ilk kez yurt dışında oy kullanabilme sevinci kursaklarında kalanlar şunları söyledi:
* Tayyar Kevioğlu: Benim bugün randevum yarına alınmış, peki yarın oy kullanacak olan vatandaşın randevusu bugüne alındıysa yarın gelirse oy kullanabilecek mi?
* İlhan İdeniz: 120 kilometre uzaklıktaki Burghausen’dan ailecek geldik, şimdi ancak yarından sonraya oy kullanabileceğimi söylüyorlar. Bu bir skandaldır.
* Muammer Görgülü: 300 kilometre öteden oy kullanmaya geldik. Hayatımızda ilk kez oy kullanacaktık, o da kursağımızda kaldı. Ben şimdi tekrar buraya gelip oyumu kullanamam.
Tepki gösteren yurttaşları yatıştırmak için büyük çaba sarf eden Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, "Sorun merkez bilgisayar sisteminden kaynaklanıyor. Çoğu yurttaşımızın kilometrelerce uzaktan gelip oy kullanamaması biz çok üzmektedir, ama maalesef, burada elimizden bir şey gelmiyor. Sorunu, Yüksek Seçim Kurulu’na ilettik, çözüm bulunmasını umuyoruz" dedi.
Seçim sandıkların saklama kurulunda bulunan parti temsilcileri ise Yüksek Seçim Kurulu’na seslenerek randevu sisteminin derhal kaldırılarak, sandığa gelen herkesin rahatça oy kullanmasının sağlamasını istedi.
Almanya’da kurulan 7 seçim merkezinden biri olan Münih’te Fuar Merkezi’nde C4 numaralı salonda kurulan 63 sandıkta 3 Ağustos tarihine kadar oy kullanılabilecek.

FOTOĞRAFLI