Focus dergisinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Markus Krischner, Münih kentine ilk yerleşen Türk asıllının Anton Ahmet adlı bir yeniçeri olduğunu iddia etti. Münih Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İDİZEM)'in düzenlediği okuma akşamında Türk kitapseverlerle buluşan yazar Krischner, Anton Ahmet'in hayatını anlatan Der Mann aus Babadag (Babadağlı adam) adlı kitabını tanıttı.

Hristiyan olmuş

Krischner, 1683 Viyana Kuşatması sırasında esir alınıp Münih’e getirilen, özgürlük uğruna Hristiyan olarak Anton Ahmet adını alan Müslüman yeniçerinin yaşam hikayesini belgeleriyle anlattı. O zamanki Osmanlı toprağı, şimdiki Romanya sınırlarında olan Babadağ’da doğan Anton Ahmet’in, Münih’te Prens II. Max Emanuel’in arabacısı olarak yaşadığını söyleyen Krischner, Onun Münih’e yerleşen ilk Türk olduğuna elimizdeki belgeler ışığında eminiz. 1684 yılından hapishane sorgu kayıtlarını, vaftiz ve bir Hristiyan kadınla evlenme kayıtlarını kilise arşivinde buldum. Onun el yazısıyla Osmanlıca yazılmış bir mektubu da Savaş Müzesi’nde buldum“ dedi.

Almanya’ya yerleşen ilk Türk

Kitabını 6 yıl süren araştırmaları sonrası yazabildiğini söyleyen Krischner “Anton Ahmet, Almanya'ya gelişi ve yaşamı belgeleriyle kanıtlanabilen ilk Türk'tür diyebiliriz. Münih’te bir hapishanede başlayan öyküsü, yine bu kentte 1726’da bir Katolik olarak sona erdi. Kendisinden sonra iki nesil daha izleyebildiğimiz Anton Ahmet’in sonraki nesillerin izlerini kayıtlarda bulamadık“ dedi.

Türklerin Almanya macerası 1960’da başlamadı

Çoğu Alman’ın Türkler’in Almanya’ya gelmesinin ’Misafir işçi’ akımıyla 1960 yıllarda başladığı yanılgısına düştüğünü söyleyen Krischner, Türklerin Belgrad yenilgisinden, Türklerin korkunçluğu algısı yitirilirken, Türk müziği ve giyim tarzı moda oldu. Kahve Avrupa’ya Türklerle geldi diye konuştu.

Okuma akşamı sonunda bir çok Türk okuyucu, yazarın kitabını satın alıp kendisine imzalattı.