Filiz Yavuz / Madrid, 29 Mayıs ()- Meksika yerlileri 2018’de devlet başkanlığına aday olmak üzere María de Jesús Patricio Martínez’i seçti. Meksika’da ilk kez yerli bir aday başkanlık seçimlerine katılacak. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), yerlilerin adayını destekleyeceğini açıklamıştı.  

Seçimler Chiapas eyaletindeki San Cristóbal de las Casas’ta 58 etnik grubun 848 delegesinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda EZLN üyeleriyle birlikte 2014’te adını “Galeano” olarak değiştiren Subcomandante Marcos da vardı.

2018 başkan adaayı ve hükümetin Yerli Konseyi sözcüsü olarak seçilen Patricio, insan hakları savunucusu ve geleneksel doktor. 20 yıldır Guadalajara Üniversitesi (UdeG) bünyesindeki Yerli Topluluklara Destek Birimin’de (UACI) çalışıyor. UdeG tarafından yerli doktorların geleneksel dili ve yerlilerin bağımsızlığını savunmak için sağlığı bir enstrüman olarak kullanması; geleneksel bilgilere dayalı faaliyetlerini sürdürmesi için verilen teşvik ödülüne sahip. Patricio 57 yaşında ve 3 çocuk annesi. 

Meksika’da ilk kez yerli bir aday başkanlık seçimlerinde yarışacak. Yerlilerin ve EZLN’nin adayı Patricio, seçimlere bağımsız aday olarak girecek. Seçimlere bağımsız adayların girmesine 2014’te seçim reformuyla izin verilmişti.