MAKEDONYA’nın Doğu bölgesinde Radoviş Belediyesi'ne bağlı Alikoç Köyü'ndeki Yörük Türkleri su sıkıntısına tepki gösterdi.
Radoviş etrafındaki Buçim, Topolniça, Pırnalı, Süpürge, Alikoç, Kocali ve Kılavuzlu Köyü'ndeki 3 bine yakın Yörük Türk'ün ortak sıkıntısı yollarının asfalt olmayışı veya su eksikliği. Bazı köylere kadar asfaltlı yol olsa da köy içindeki yollar toprak. Görünüşte suları olsa da içilmeyecek durumda.
Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Yörük Türkleri'nin sıkıntılarını dinlemek ve durumu tespit etmek için dağlık Alikoç Köyü'ne Radovişten asfalt döşenmiş yolla gidiliyor. Ancak, köyün içine girildiğinde yolların durumu oldukça kötü. Geçimlerini tarımcılık ve hayvancılıkla sağlamaya çalışan köy sakinleri zor şartlarda yaşıyor. En büyük sıkıntıları da içme sularının olmayışı.
Köy kadınları sularının olmasına rağmen içilecek durumda olmadığını, suyun kirli olduğunu, batak aktığını, su kaynağında bayır domuzlarının suyu kirlettiğini, bu suyu içtikleri takdirde hasta olduklarını dile getirdi. Yaşamlarının ağır olduğunu, ektikleri tütünlerin geçmediğini ifade den bir köylü kadın yardıma muhtaç olduklarını söyledi.
Köy sakinlerinden Ankara’dan İletişim mezunu Selman Yusuf, köydeki Yörük Türklerin durumunu kamerasına anlattı. Yusuf, Alikoç Köyü'ndeki 100 hanede, yaklaşık 500 kişinin yaşadığını, geçimlerini de hayvancılık ve tütüncülükle sağladıklarını söyledi. Selman Yusuf, son dönemde tütünün karşılığı ödenmediği için halkın sıkıntılı olduğunu ve göçün başladığını, Almanya’ya mülteci olarak 15 hanenin göç ettiğini belirtti.
Su sorununun sıkıntılı olduğunu söyleyen Selman Yusuf, su var gibi görünse de içilmediğini, suyun TİKA Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından getirildiğini ifade etti. Evlerde suyun var olduğunu, köyün tamamında olmasa da, ama içilmediğini, bundan dolayı insanların sıkıntılı olduğunu söyledi. Köye kadar yolun olduğunu fakat birkısmının bozulduğunu dile getiren Selman Yusuf, buradan göç etmek istemediklerini, fakat tek isteklerinin Türk iş adamlarının yatırım yapması olduğunu ifade etti.
Yörük Türk genci de, parasızlıktan okuyamadıklarını, köyde ana dillerinde ancak 4. sınıfa kadar eğitim gördüklerini, ondan sonra da eğitime devam etmek için Radoviş’e gitmek mecburiyetinde olduklarını söyledi. Genç kızlar da sudan şikayetçi. Suyu içemediklerini, temiz olmadığı için kulanamadıklarını dile getirdi.

FOTOĞRAFLI