Turan KASAP/PRİŞTİNE (Kosova), ()- MACARİSTAN yetkilileri AB ’ye, Macaristan’daki sığınma merkezlerinde sığınma talep edenlerin çoğunluğunu Kosovalı mültecilerin teşkil ettiğini bildirdi ve bu konuda yardım istedi. Kosova Hükümeti’nden ise acil önlemler alması talebinde bulundu.

Macaristan’ın, AB’ye sunduğu raporda, AB ülkelerine sığınmak isteyen Afganistan ve Suriyeli mültecilerin yanısıra, Sırbistan üzerinden, Macaristan’a gelen Kosovalı mültecilerin de olduğu ve bunun Macaristan için ağır bir yük olduğu vurgulandı. Rapora göre, bu yıl Macaristan’dan 35 bin kişi sığınma hakkı talebinde bulundu. Raporda sığınma talep edenlerin sayısının 2013 yılına kıyasla neredeyse iki kat arttığı vurgulanırken, özellikle Kosova’dan gelenlerin sayısının bir hayli yüksek olduğu belirtildi. Macaristan’dan sığınma talebinde bulunan 35 bin kişiden, 18 bin 900’ü Kosovalı, 8 bin 500’ü Afganlı ve 7 bin 600’ü Suriyeli mülteciler oluşturuyor.

Macaristan yetkilileri, yasa dışı yollarla ülkeye giren Kosovalıları 45 gün sığınma kampında tuttuktan sonra Kosova’ya geri gönderiyor. İçişleri Bakanı İskender Hüseyni, Kosovalı vatandaşların ülkeyi terk etmemeleri için çağrıda bulunmasına ve sığınmacılara gittikleri ülkeler tarafından 7 bin 500 Euro para cezası da verileceğini bildirmesine rağmen Kosova’dan yasa dışı yolarla kaçışlar devam ediyor. Kosova Polisi ise yasa dışı kaçışları durdurmak amacıyla insan tacirliği yaptığı ve bunun için kişi başına 2 bin ila 3 bin euro aldığı belirlenen 230 kişiyi tutukladığını bildirdi.